Stefan Löfven (S) lär du aldrig få se debattera med Jimmie Åkesson (SD). Foto: SVT

Här är debatterna du aldrig får se

Publicerad

Vissa debatter i radio och tv blir aldrig av. Medierna tvingas följa politikernas oskrivna regler om vem som ska debattera med vem. 

I stora partiledardebatter och i riksdagen möts de naturligtvis men att få till vissa debatter i radio och tv mellan två politiker kan vara helt omöjligt.

– Det händer ofta att människor, som vi tycker borde mötas, inte vill mötas, säger Jörgen Huitfeldt, programledare på Sveriges Radios samhällsprogram Studio Ett.

Många politiska debatter är det helt lönlöst att försöka få till. Det har utvecklats en praxis för vilka som ställer upp mot varandra, oskrivna regler som både politiker och journalister är fullt medvetna om.

– Man vill möta någon på samma nivå, man vill inte möta någon utanför politiken, säger Jörgen Huitfeldt.

Inte Löfven mot Åkesson

Det är pressekreterarna i de politiska partierna som ser till att de oskrivna reglerna följs.

SVT:s Agenda lät Ulrica Schenström och Anna Helsén två tidigare nära medarbetare till statsministrarna Fredrik Reinfeldt (M) och Göran Persson (S) para ihop möjliga – och omöjliga – debattörer.

Att statsminister Stefan Löfven (S) kan möta moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) i en duell står klart. Men en debatt mellan Stefan Löfven och SD-ledaren Jimmie Åkesson lär vi aldrig få se.

– Det är klart att man inte vill lyfta fram sin motståndare till att få väldigt mycket plats, säger Ulrica Schenström, som var pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

– I och med att man ställer upp skapar man ju en plattform åt någon annan och kanske utrymme för en fråga som man inte tycker är så viktig, säger Anna Helsén som var pressekreterare hos Göran Persson.

Hierarkierna är viktiga.

Partiledarna vill sällan möta en vanlig riksdagsledamot och att få till en debatt mellan en politiker och en så kallad vanlig människa är väldigt svårt.

Inte inom blocken

Politikerna vill inte gärna mötas inom blocken.

En debatt om migrationspolitiken mellan Anna Kinberg Batra (M) och Annie Lööf (C) lär vi inte få uppleva.

Att det är så här är inte bara besvärligt för redaktionerna på nyhets- och samhällsprogram.

Även tittare, lyssnare och väljare förlorar på att många konfliktytor inom svensk politik aldrig blir belysta.

– Det är många frågor där Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte håller med varandra. Ändå regerar de tillsammans. Att lyfta fram de skillnaderna kan vara väldigt viktigt för väljarna inför ett val, säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Även skillnaderna mellan partierna i alliansen kan vara viktiga att blottlägga. På så sätt blir det här en demokratifråga, säger hon.

Se hela inslaget genom att klicka på bilden längst upp i texten!

Inslaget kan även ses i söndagens Agenda som sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt på SVT Play eller i efterhand här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet