• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Klimatpolitiska rådet utvärderar regeringens klimatpolitik och konstaterar bland annat att regeringen måste skapa bättre förutsättningar för investeringar som bidrar till att klimatmålen nås. Foto: Anders Wiklund/TT

Här är fem krav på regeringens klimatpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs snabbare åtgärder från regeringen i Sveriges klimatomställning och kriget i Ukraina visar att det är dags att bli av med beroendet av fossil energi. Det konstaterar Klimatpolitiska rådet i sin årliga granskningsrapport.

Målet för klimatpolitiken i Sverige är noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045, alltså om drygt 20 år. För att nå målet måste klimatomställningen gå snabbare, enligt Klimatpolitiska rådets årliga utvärdering av regeringens klimatpolitik.

Rådet kom på onsdagen med fem övergripande rekommendationer för regeringens klimatpolitik:

Klimat
  • Förbättra styrningen av statliga myndigheter och samordningen mellan olika politikområden och beslutsnivåer.
  • Stärk målbild och styrmedel på viktiga områden.
  • Skapa bättre förutsättningar för investeringar som bidrar till att klimatmålen nås.
  • Genomför ett brett kunskaps- och kompetenslyft för klimatomställningen.
  • Agera proaktivt, koordinerat och kraftfullt i EU.

”Alla partier har ett ansvar”

I fjol fokuserade rådet på de olika återstartsstöden för att få igång ekonomin igen efter pandemin. Slutsatsen då var att regeringen riskerade att missa chansen till en grön återhämtning.

I år visar utvärderingen bland annat att det saknas en tillräckligt tydlig och sammanhållen myndighetsstyrning från regeringen och att det finns brister i samverkan mellan olika politikområden.

– Alla partierna bakom det klimatpolitiska ramverket har ett ansvar för att vårda överenskommelsen och bygga vidare på de möjligheter som nu finns. Oavsett vilken regering som tillträder efter valet behöver den ta fram en plan som accelererar omställningen, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna i ett pressmeddelande.

Ansvarig minister håller med

Regeringen håller med Klimatpolitiska rådet om att takten i klimatomställningen måste öka. Det säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) till TT.

-Vi ska driva på den gröna industriella revolution som vi just nu är mitt inne i. Samtidigt befinner vi oss i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge som ytterligare pekar på vikten av att vi ska göra oss oberoende av importerade fossila bränslen och stärka Sverige, säger hon.

Fakta: Klimatpolitiska rådet

I juni 2017 antog riksdagen ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Ramverket omfattar nya klimatmål, en klimatlag och Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådet är en myndighet i form av ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan. Uppgiften är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat.

Klimatpolitiska rådet ska även utvärdera de kunskapsunderlag och modeller regeringens politik bygger på. Myndigheten ska dessutom bidra till en ökad samhällsdebatt om klimatpolitiken.

Källa: Klimatpolitiska rådet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet