Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur länge kan en talmansrunda hålla på? Och vad händer om januariavtalet faller? SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson reder ut.

Löfven fälls – Detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering har fällts i måndagens misstroendeomröstning. Vad händer nu? 

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson svarar på några av de största frågorna efter omröstningen.

Stefan Löfvens regering fälls i måndagens misstroendeförklaring i riksdagen. Nu har Stefan Löfven två val: att utlysa extraval eller be talmannen utse en ny statsministerkandidat. 

Stefan Löfven har sju dagars betänketid på sig innan han behöver ge ett definitivt besked till talmannen. Det handlar alltså om tisdag efter midsommarhelgen. 

Hur länge kan talmansrundorna pågå? 

– Konstitutionen ger inga som helst instruktioner om detta, egentligen kan talmansrundorna pågå hur länge som helst. Däremot har talmannen en gräns när det gäller hur många statsministerkandidater han kan lägga fram för riksdagen, maximalt fyra gånger. Säger riksdagen nej till samtliga fyra kandidater blir det per automatik ett extraval. 

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att januariavtalet faller med Löfven, vad skulle det innebära? 

– Att det blir mycket svårare för Stefan Löfven att komma tillbaka som statsminister. Utan januariavtalet måste han börja om från början med att förhandla fram en ny överenskommelse med eventuella partier som vill stödja honom i riksdagen. 

När kommer vi rösta om det blir extraval? 

– Enligt grundlagen ska ett extraval ske inom tre månader efter att det har utlysts. Det mesta tyder på att om vi får ett sånt besked så kommer ett sånt extra riksdagsval att hållas i september månad. 

Kommer det fortfarande att hållas ett riksdagsval 2022 då? 

– Ja, nästa ordinarie riksdagsval hålls som planerat i september 2022. Vi har fasta mandatperioder i Sverige vilket innebär att extraval inte påverkar de ordinarie valen. Och det är en av huvudförklaringarna till att vi inte har haft ett extraval sen 1958.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet