Så slår coronaviruset mot din region

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av regionerna rapporterar om en ansträngd vårdsituation. SVT Nyheter har pratat med smittskyddsläkarna i några av de hårdast drabbade regionerna just nu.

Region Norrbotten

“Fortsatt höga smittotal” och “fortsatt ökat tryck inom sjukvården med risk för undanträngningseffekter”. Så beskriver region Norrbotten läget i veckans coronarapport.

Inför påskhelgen hoppas smittskyddsläkaren Anders Nystedt att folk har dragit lärdomar från tidigare ledigheter.

– Känslan är att bränt barn skyr elden, nu har man sett hur det blev efter sportlovet med kraftig smittspridning. Vi är så nära nu. Har vi stått ut ett år kan vi nog stå ut några månader till, för snart är vi alla vaccinerade, säger han till SVT Norrbotten.

I regionen har man sett en ökning av fall i åldersgruppen 14-21 år. En ungdomsfest i Jokkmokk under sportlovet ligger enligt smittspårningen bakom en stor del av sjukdomsfallen.

– Det är farligt med ungdomar som är lediga från skolan. Det är nog mindre risk för smittspridning om de har skolan att tänka på, säger Anders Nystedt.

Region Halland

Regionen är den hårdast drabbade när det kommer till antalet coronafall per 100 000 invånare, enligt den senaste sammanställningen från Folkhälsomyndigheten. Och smittspridningen fortsätter att öka.

– Förra veckan hade vi de högsta siffrorna gällande antalet fall som vi har haft sedan pandemin startade, säger Maria Ryberg Mo, smittskydsläkare i region Halland.

En fest på ett studentboende har skapat rubriker efter att över 50 studenter från Högskolan i Halmstad har bekräftats smittade med covid-19. 

– Det är enskilda studenter som tyvärr inte har följt de regler som högskolan har satt upp eller de rekommendationer som finns i samhället, säger Maria Ryberg Mo.

Västra Götalandsregionen

Förra veckan konstaterades över 7 500 nya coronafall i regionen – vilket är 22 procent fler än veckan före och tredje veckan i rad med en ökning. Samtliga sjukhus i regionen rapporterar en ökning av antalet coronapatienter.

Inför påskhelgen vädjar Smittskydd Västra Götaland till länsborna om att inte umgås i grupp.

– Det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu – undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Där människor träffas, där sker smittspridning. Precis så enkelt är det, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Så är coronaläget i din region

Blekinge

Regionen konstaterar allmän smittspridning som ökar men att antalet inneliggande patienter på sjukhus är stabilt.

Dalarna

Betydande påverkan på hälso- och sjukvården och regionen omfördelar personal för att bemanna extra vårdplatser.

Gotland

Regionen ser ett ökat tryck på PCR-provtagning. Påverkan på hälso- och sjukvården kommer att förlängas på grund av förseningar i vaccinationerna.

Gävleborg

Belastningen på IVA är fortsatt ansträngd och regionen tar höjd för att öka kapaciteten. Detta medför hårdare belastning på personalen och det finns tecken på utmattning.

Halland

Antalet personer som kräver sjukhusvård är fortsatt hög och förmågan att genomföra ordinarie verksamhetsuppdrag påverkas tydligt.

Jämtland

Fortsatt ansträngt med vårdplatser och bemanning och man ser en risk för eskalerande behov av coronavård.

Jönköping

Betydande påverkan på hälso- och sjukvården men allvarlig påverkan på IVA-vården. Regionen skickar fortsatt flera patienter till andra regioner.

Kalmar

Regionen rapporterar om fortsatt hög smittspridning med en snabb ökning av nya fall. Ökningen sker i alla åldersgrupper upp till 60-69 år.

Kronoberg

Läget bedöms vara fortsatt ansträngt men hanterbart. Något ökad smittspridning i länet.

Norrbotten

Fortsatt ökat tryck inom sjukvården och den ökade belastningen riskerar undanträngningseffekter som följd. Smittotalen är höga men nu åter i avtagande.

Skåne

Sjukvården är fortsatt belastad av den rådande covidsituationen och det allmänna vårdplatsläget.

Stockholm

Hälso- och sjukvården är ansträngd. Fortsatt ökat antal smittade och högre belastning väntas.

Södermanland

Har utifrån bedömt läge fattat beslut om öppnande av ytterligare 35 covidplatser. Omfördelat personal från utbildning, forskning och administration till kliniskt arbete.

Uppsala

Påtaglig ökning av covid-19-patienter som behöver sjukhusvård inklusive intensivvård. Trycket är fortsatt mycket högt. Man ser också en ökad andel yngre patienter även i intensivvården.

Värmland

Smittspridningen är fortsatt stigande. Inom hälso- och sjukvården pågår arbete för att hantera rutinsjukvården och den vårdskuld som finns.

Västerbotten

Sjunkande smittspridning men fortsatt på en hög nivå med många som behöver sjukhusvård. Regionen ser med stor oro på utvecklingen.

Västernorrland

Smittspridningen ökar och den brittiska virusvariationen dominerar i länet. Antalet inlagda på sjukhus fortsätter också öka.

Västmanland

Antal smittade i regionen ökar och den brittiska mutationen dominerar. Personalläget är relativt stabilt, men med viss påverkan.

Västra Götaland

Regionen uppger betydande påverkan från sjukhusförvaltningarna. Hög beläggning för inneliggande vård som påverkar den oprioriterade vården.

Örebro

Regionen meddelar att slutenvårdsbelastningen ökar snabbt och att man sett en stor ökningen av diagnosticerade under förra veckan.

Östergötland

Belastningen på sjukvården är fortsatt hög med en tilltagande frekvens av inläggningar. Personalen i sjukvården har senaste året varit utsatta för en väldigt stor påfrestning.

Källa: Länsstyrelserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet