Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har Sverige haft behov av den tyska analyskapaciteten. Foto: Christoffer Hjalmarsson/TT

Här lyfter planet till Tyskland – fullastat med svenska coronatester

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har skickat omkring en halv miljon coronatester till Tyskland för analys. Kritiker menar att den svenska beredskapen borde ha varit bättre – och att kompetensen för att analysera prover finns inom landets gränser.

Klockan är fyra på morgonen när ett litet flygplan lyfter från Jönköpings flygplats. Ombord finns tusentals svenska covidprover. Destinationen är Tyskland och ett av Europas största laboratorier. 

På knappt tre månader skickades runt en halv miljon pcr-tester från fem svenska regioner till Tyskland för analys på Eurofins laboratorium, visar SVT:s kartläggning. Det motsvarade ungefär en femtedel av alla tester som utfördes i Sverige under perioden.

– Vi förändrade läget över en natt, säger Henrik Jonsson som är vd på Eurofins food and feed testing Sweden.

Regioner larmade

Sedan i våras har Eurofins kontaktat Folkhälsomyndigheten flera gånger och erbjudit sin hjälp. Men avtalet skrevs under först i slutet av november. Redan två månader tidigare visar dokument att flera regioner slog larm om att testkapaciteten i Sverige behövde byggas ut.

– Vi fick signaler från regionerna och Folkhälsomyndigheten att behovet inte fanns tidigare. Men i oktober, november och december kördes alla labb i Sverige på hundra procent. Hade vi fått möjlighet att hjälpa till i april så hade vi gjort det, säger Henrik Jonsson.

Nu har analysföretagets uppdrag från Folkhälsomyndigheten förändrats och de analyserar endast positiva provsvar i jakt på muterat virus.

Rektor: Kompetensen finns i Sverige

Samtidigt finns det kritik mot att svenska tester skickats till Tyskland. Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet i Stockholm, menar att KI tidigt hade analyskapacitet som inte användes.

– Vi har kompetens, expertis och infrastruktur till att skala upp här hemma i Sverige. Så varför ska vi inte göra det här? Jag tänker att det vi nu ska göra för att blicka framåt är att skala upp här i Sverige, säger Ole Petter Ottersen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Sverige har haft ett behov av den tyska analyskapaciteten.

– Speciellt nu när vi behövde analysera efter de nya varianterna som vi är oroade för. Då använder vi de här stora kommersiella laboratorierna som har väldigt stor kapacitet. Vi har inga motsvarande laboratorier i Sverige, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.