Partisekreterare Richard Jomson vägrade ställa upp på en debatt med SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, som hotas av uteslutning. Foto: SVT

Här vägrar Jomshof möta Kasselstrand

Uppdaterad
Publicerad

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hotas av uteslutning ur SD.

I kväll stod han i Aktuelltstudion med partisekrekretare Richard Jomshof – som inte ville möta honom i en debatt.

Det pågår en öppen strid mellan SD-ledningen och partiets ungdomsförbund. Anledningen är att ett 20-tal SDU:are och SD:are riskerar att uteslutas ur partiet, bland annat för kopplingar till Nordisk ungdom, en grupp som gjort sig känd för hataktioner mot privatpersoner.

Vägrade mötas

I kvällens Aktuellt var partisekreterare Richard Jomshof inbjuden för att debattera med SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, men Jomshof ville inte möta SDU-ordföranden i en debatt.

Striden i SD

– Det pågår en utredning just nu och vi vet inte exakt var den kommer att hamna. Vi måste ställning till vad som kommer fram innan vi kan peka ut någon specifikt. Det har under lång tid funnits misstankar om att personer med väldigt extrema åsikter försökt ta sig in i partiet. Det har vi bevis för nu, sade Jomshof under kvällens debatt.

”Klarar inte stå vid samma bord”

Lite längre bort från honom satt SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

– Man klarar inte av att stå vid samma bord som oss. Det här är grundlösa anklagelser. Richard Jomshof presenterar inga som helst bevis. SDU tar avstånd från extremism som Nordisk ungdom. Det här handlar inte om ideologi, det här handlar om makt.

Tecken på dubbelanslutning

SD:s Richard Jomshof har bekräftat att det pågår en stor medlemsutredning som kan leda till uteslutningar från och med den 27 april. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har berörda personer fått brev hemskickade till sig med uppgifter om att de utreds.

Enligt Jomshof ska det bland annat finnas tecken på att SDU:are är dubbelanslutna,  primärt i Nordisk Ungdom och SDU, men även i moderpartiet.

Gustav Kasselstrand, varför gör SD:s partiledning på det här sättet?

– Det är svårt för mig att förstå. Man har ett enormt kontrollbehov och går bara på de 30-40-tal medlemmar som tidigare öppet stöttat mig eller William Hahne, sade Gustav Kasselstrand.

Vägrar avgå

Om du blir utesluten kommer du att avgå?

– Nej. Jag har fått ett demokratiskt mandat att leda ungdomsförbundet.

Richard Jomshof var dock övertygad om motsatsen:

– Det är en diskussion vi får ta då. Men man kan inte företräda moderpartiet som ungdomsförbundsordförande om man inte har moderpartiets stöd. Nu har vi inte landat där än. Men jag förutsätter att han avgår, sade Richard Jomshof.

Fakta: Ett 20-tal riskerar uteslutning

Drygt 20 personer, främst i ungdomsförbundet SDU och partiets Stockholmsdistrikt, utreds nu av medlemsutskottet. Enligt partiledningen handlar det om misstankar om att de har kontakter med grupper utanför SD, som partiet inte vill ha något att göra med eftersom de har avvikande ideologier. Vissa personer har också dubbla medlemskap, primärt i Nordisk Ungdom och SDU, men också i moderpartiet.

Sedan länge pågår en strid mellan SDU och moderpartiet om partiet ska gå en mer nationalistisk eller socialkonservativ väg.

SD:s partistyrelse kommer att fatta det avgörande beslutet om uteslutningarna på ett möte den 27 april.

Källa: Sverigedemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet