• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Elisabeth Svantesson, Moderaternas vice partiordförande. Foto: TT

Kritiken mot Löfven: Håller fast vid reformer som inte funkar

Regeringen har misslyckats med att se till att högkonjunkturen gynnar alla svenskar på arbetsmarknaden. Det menar Allianspartierna som riktar hård kritik mot regeringens jobbpolitik – och det faktum att statsministern förklarar siffrorna med att det kommit många nyanlända till Sverige.

Rekordmånga svenskar är långtidsarbetslösa visar nya siffror från Arbetsförmedlingen som SVT Nyheter publicerar inför Socialdemokraternas dag i Almedalen. 

– Det är väldigt problematiskt, nu har vi högkonjunktur och då måste även långtidsarbetslösa komma i jobb, så är inte fallet. Och det är för att det finns en avsaknad av riktiga jobbreformer. I stället håller regeringen fast vid reformer som inte funkar, som extratjänster och traineejobb, säger Moderaternas vice partiordförande Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter.

”Alla behöver komma in”

Utanförskapet i Sverige i dag ser annorlunda ut jämfört med 2006, säger Elisabeth Svantesson. Det har kommit en stor grupp till Sverige de senaste åren med låg utbildningsnivå som hon menar inte har en chans att komma in på arbetsmarknaden.

LÄS MER: Fortfarande 400.000 arbetslösa

Men att Stefan Löfven pratar om att det kommit många nyanlända, och att siffrorna skulle förklaras med det, är hon kritisk till.

– Man kan inte både vara nyanländ och långtidsarbetslös samtidigt, nyanländ är man i två år per definition. Däremot är det många utrikesfödda som kommit till Sverige från några år tillbaka, men det är också svenskfödda. Alla de här personerna, vare sig man är född i Laxå eller Aleppo, behöver komma in.

LÄS MER: Rekordmånga svenskar är långtidsarbetslösa

Med två år syftar Elisabeth Svantesson på Migrationsverkets definition, där en person räknas som nyanländ så länge man innefattas av regeringens etableringsuppdrag. Däremot klassas personer som nyanlända av arbetsförmedlingen i upp till tre år och efter 12 månader som öppet arbetssökande räknas man i statistiken som långtidsarbetslös.

”Inte de stora förlorarna”

Matchningen på arbetsmarknaden är bristfällig, jobbtillväxten är otillräcklig och Sverige faller i listan över de länder i EU som har lägst arbetslöshet – ett stort nederlag för Socialdemokraterna som länge haft jobben som sitt ”projekt”, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Artursson.

LÄS MER: Han har gått nio år utan jobb

– Men de stora förlorarna är inte primärt regeringen och Socialdemokraterna – det är nyanlända utomeuropeiskt födda, lågutbildade, äldre som förlorar jobben och de långtidsarbetslösa.

Inga nya förslag

Alliansen presenterade några förslag på vad man vill göra för att få flera att komma till jobb. Det var inga nyheter utan handlade om ett utvecklat RUT-avdrag, en reform av arbetsförmedlingen, sänkta anställningskostnader och fler anställningsformer. Man menar att regeringen slösat bort den goda svenska ekonomin.

– I en högkonjunktur ska det gå bra för alla grupper, det gör det inte, så måste vi skapa jobb, säger Elisabeth Svantesson.

– När konjunkturen vänder, är det för sent. Reformerna måste hända nu. Står man långt bak i kön kommer man att hamna ännu längre bak sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet