Förhandlingar pågår för att undvika regeringskaos

Uppdaterad
Publicerad

Det blir kanske inget nyval i mars. Enligt källor till SVT pågår sedan ett par dagar tillbaka hemliga förhandlingar mellan regeringen och Alliansen. De handlar om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering, och hur en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. – Är det så att de hittar en lösning, skulle jag tro att Löfven bestämmer sig för att inte utlysa nyval, berättar SVT:s reporter Kerstin Holm.

Just nu pågår hemliga förhandlingar mellan företrädare för regeringen och allianspartierna, i syfte att kunna slippa utlysa ett nyval. Det erfar SVT:s politiska reporter Kerstin Holm.

– Sedan ett par dagar tillbaka förekommer samtal, men inte på partiledarnivå. Från regeringens sida är det ytterst finansminister Magdalena Andersson och från allianspartierna deltar bland annat ett par av deras ekonomiskpolitiska talespersoner, berättar Kerstin Holm i måndagens Gomorron Sverige.

Formfrågor, inte sakfrågor

Samtalen handlar i nuläget om formfrågor.

– De intressanta är att man inte pratar om sakfrågor utan om formfrågor, hur man som minoritetsregering i Sverige ska kunna få igenom en budget i riksdagen, säger Kerstin Holm.

– Är det så att de kommer fram och hittar en sådan här lösning, skulle jag tror att Stefan Löfven den 30 december bestämmer sig för att inte utlysa nyval.

Fördel till båda blocken

En regeländring skulle kunna gynna båda blocken.

– Då kan regering fortsätta regera, men med alliansens budget under 2015 och åren därefter kunna få igenom sin egen budget. Alliansen skulle på sikt kunna vinna på en överenskommelse, för de vill ha de här nya reglerna på plats inför valet 2018. Skulle det bli regeringsskifte sitter ju Alliansen i samma sits.

Redan tidigare i december skrev Alliansens partiledare ett inlägg på DN Debatt om att de var redo att förhandla om en liknande regelförändring.

Oförändrad opinion

Statsminister Stefan Löfven (S) har för närvarande hård press på sig från flera håll gällande beslutet om nyval, som formellt kan tas först i mellandagarna. Bland annat gick LO:s ordförande i förra veckan ut och sa att det bästa vore om nyvalet ställs in.

– I alla opinionsmätningar nu skulle inte ett nyval leda till att det blir en majoritetsregering, utan en ny minoritetsregering, av någon färg. Om inte en ny överenskommelse är på plats kommer Sverige att vara i samma situation som i dag. Nyvalet hjälper ingenting, säger Kerstin Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet