Finns det likheter mellan Sverige och USA när det gäller rasism? Diskussion i Sverige möts: Direkt om Black lives matter-demonstrationerna. Foto: SVT

Historikern Lars Trädgårdh om Black lives matter-demonstrationerna i Sverige

Publicerad

Det är oanständigt att jämföra USA och Sverige när det gäller ojämlikhet och segregation i samhället, anser historikern och professorn Lars Trädgårdh. Michael Popoola, svensk som bott i USA och varit engagerad i Black Lives Matter-rörelsen där, tycker att det finns orättvisor som går igenom världen över. I Sverige möts: Direkt möttes de.

Protesterna mot polisvåld och diskriminering som startade i USA efter att George Floyd dog i samband med ett polisingripande har spritt sig globalt. Även till Sverige. Men det går inte att jämföra rasismen i USA och Sverige, hävdade historikern Lars Trädgårdh i Sverige möts: Direkt.

–Det är en förolämpning mot svarta i USA.

BLM-demonstrationer i Sverige

”Folk reagerar världen över”

Michael Popoola, VD för Utbildningscentrum Malmö, har bott i USA och varit engagerad i Black lives matter-rörelsen där. Han tycker att det är viktigt att belysa de ojämlikheter i Sverige och världen över som gör att protesterna i USA har spritt sig så brett.

–Vad finns det för likheter som gör att folk reagerar världen över? Vad är det som gör att folk känner igen sig i den här historien?, säger han i Sverige möts: Direkt.

”Skala upp en känsla av vi”

Lars Trädgårdh vill istället framhäva studier som enligt honom visar hur Sverige sticker ut i ett globalt perspektiv genom att ha en nationell identitet där etnicitet spelar väldigt liten roll.

–Vi har en enorm inbyggd fördel i det sätt vi byggt upp vårt samhälle. Det är där fokus ska ligga: Hur kan man skala upp en känsla av vi och gemenskap i vårt samhälle?, säger han.

Se hela diskussionen om Black lives matter-demonstrationerna där även bland andra Hanif Bali (M), Teysir Subhi (Fi) och liberala ledarskribenten Caroline Dahlman medverkade i Sverige möts: Direkt på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet