Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De bokade utlandsresorna ligger i år på cirka en fjärdedel jämfört med en normal säsong. Samtidigt har avbokningar börjat märkas i fjällen. Foto: Pontus Lundahl/TT - Joan Mateu/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hit reser vi över jul och nyår

Uppdaterad
Publicerad

Fjällen och Kanarieöarna står i fokus för svenskarnas jul- och nyårsresande i år. Men en skenande smittspridning och nya restriktioner har gjort läget osäkert.

– Det har kommit in en del avbokningar, säger Johan Erikson vid länsstyrelsen i Dalarna.

Bokningsläget för årets jul- och nyårsresor har varit turbulent under den gångna hösten.

En oklar pandemiutveckling, uppdaterade restriktioner, reseavrådan och nu en andra coronavåg som sveper över Sverige och världen har spätt på osäkerheten ytterligare.

Men med en månad kvar till jul står det nu klart att charterbolagens bokningar är betydligt färre i år jämfört med en normal säsong.

– Det har helt klart varit mer avvaktande. Det är mellan 20-30 procent i volymer jämfört med de vi brukar ha, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Ving.

En av förklaringarna är att utbudet är strikt begränsat till följd av pandemin. Till exempelvis Thailand är alla resor inställda på grund av reseavrådan. I stället är det Kanarieöarna som gäller i år.

– Det är främst Gran Canaria och Teneriffa vi har fokus på, säger Fredrik Henriksson.

Många oroliga

Apollo, som har ett bokningsläge på 25 procent under julveckorna jämfört med ett vanligt år, uppger att frågor gällande ombokning, avbokning och försäkringar varit fler under hösten än vanligt.

– Vi pratar med många som gärna vill resa men känner sig osäkra på vad som kommer hända på plats eller om resan inte blir av. Det finns också de som funderar på vad deras grannar kommer att säga om de reser, säger Annica Smitch, marknadschef på Apollo.

”Högt bokningstryck”

I fjällen har bokningstrycket varit högt under hösten. Men hur det faktiska läget kommer att se ut till jul är ännu oklart.

– Vi vet att det har varit ett högt bokningstryck. Sedan har det kommit in en del avbokningar efter att de nya restriktionerna har införts, säger Johan Erikson, chef för krisledningsstaben vid länsstyrelsen i Dalarna.

Där, precis som i Jämtland, hålls regelbundna avstämningar med skidanläggningarna.

– De är väl rustade och angelägna om att hålla öppet, säger Johan Erikson.

Enligt Petra Hallenbrandt, kommunikationschef på Skistar AB, har avbokningarna ökat, främst från utländska gäster.

– Vi ser en förändring i bokningsläget och tror att det kommer att vara färre gäster än tidigare över jul och nyår, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer