Tvättstugan kan ge upphov till en hel del konflikter. Det kan handla om dålig städning eller att någon har snott ens tvättid – då är det bra att hålla koll på reglerna.
Om hyresvärden har satt upp ordningsregler i fastigheten är det bara att följa dem, annars finns det flera saker som är praxis.
Ta bort luddet
Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Johan Mirtorp är det en myt att man har rätt att ta över en tvättid om den inte har tagits i besittning inom en timme.
– Det får man inte utan att fråga. Och om man upptäcker att grannen tagit ens egen tid får man heller inte kasta ut tvätten.
När det gäller städning är grundregeln att lämna tvättstugan i det skick du vill hitta den. Ludd i torktumlaren ska bort, tvättmedelsfacken rensas och golven rengöras.
– Men som hyresgäst står du för den vardagliga renligheten, medan hyresvärden står för grovrengöringen.
Undvik arga lappar
Konflikter kan ibland utmynna i arga lappar, något som Johan Mirtorp bestämt avråder till. I värsta fall kan det leda till att bråket eskalerar.
– Arga lappar är en klassiker. Visst kan folk blir förbaskade och skriva en arg lapp, men det ger ju inte så mycket mer än dålig stämning. Om man vet vem som har varit i tvättstugan innan är det bättre ta ett samtal öga mot öga i vänlig ton.
Hjälper det inte att prata med ”syndaren”, eller om du vill slippa direkta konfrontationer, så kontakta hyresvärden. Det är upp till denne att se till att det är ordning i fastigheten.
Kan bli vräkt
Grannar som upprepade gånger stör ordningen i tvättstugan riskerar att bli vräkta.
– Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig att man kan bli vräkt om man gång på gång tar tvättider och stjäl andras tvätt, men jag har inte sett något sådant fall.
Så säger lagen
Ur hyreslagen, 12:e kapitlet:
”Om det förekommer störningar i boendet, skall hyresvärden ge hyresgästen tillsägelse att se till att störningarna omedelbart
upphör samt, om denne är en bostadshyresgäst, underrätta social- nämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna.”
”Andra stycket gäller inte om hyresvärden säger upp hyresavtalet med anledning av att störningarna är särskilt allvarliga med hänsyn till deras art eller omfattning (särskilt allvarliga störningar i boendet).”