Foto: SVT

Är industrijobben borta för gott?

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen meddelade telekomjätten Ericsson att 3.000 personer får lämna företaget. Mycket tyder på att svensk industri nu står inför en ny våg av varsel och neddragningar.  Produktivieten och exporten tycks ha kommit av sig. Till skillnad från i Tyskland lyfte inte industriproduktionen i Sverige efter senaste krisen.

Ända sedan 1970-talet har rationaliseringar, nedragningar och flytt av produktion utomlands gjort att det inte finns så många traditionella industrijobb kvar i Sverige. Det som förskräcker extra mycket nu är att produktivieten och exporten verkar ha kommit av sig.

Det är ännu inte helt klart hur många som tvingas gå från Ericsson i Borås men det stora varslet påminner om gamla tider när hela textilindustrin försvann från staden.

Agenda

– Vi är inte särskilt många kvar nu. Förra gången var det ju Katrineholm som drabbades och nu ser det ut att bli Borås, säger Klas Gillberg, fackligt aktiv arbetare på Ericsson i Borås.

En miljon jobb har försvunnit

Svenska fabriksarbetare är luttrade efter decennier av kriser, teknikutveckling, försäljning och flytt av produktion.

– Mellan tummen och pekfingret är det säkert ungefär en miljon jobb som försvunnit inom den traditionella industrisektorn sedan slutet på 70-talet, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid universitetet i Uppsala, som följt svensk industri i 40 år.

Industri på museum

Börje Berg och Håkan Ivarsson jobbade tillsammans på Sveriges sista stora spinneri i Borås innan produktionen flyttade utomlands. Precis som Ericsson valde anrika Borås Wäfveri att behålla tjänstemannajobben i Sverige. Men att flytta hjälpte inte. Bara några år senare gick Borås Wäfveri i konkurs.

Resterna av den gamla textilindustrin i Borås finns numera på museum.

– Ska vi fortsätta att flytta ut all tillverkning i det här landet – vad ska vi då leva av? Alla kan väl inte vara IT-ingenjörer, eller? Ja, jag vet inte. Det finns så mycket kunskap och hantverksarbetare i det här landet som vi måste ta vara på. Om det skulle behövs igen blir det svårt, säger Börje Berg.

– Ericssons verksamhet i Borås kom ju till som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att TK-industrin höll på att lägga ner. Och nu är det Ericsson som vill lägga ner. Cirkeln sluts väl lite grann här om vi har otur, säger Klas Gillberg. 

”Det kommer aldrig igen”

De traditionella industrijobben lär inte komma tillbaka.

Lars Magnusson tror att mekaniseringen kommer att fortsätta, en oroande utveckling för jobben. Dessutom räknar han med att ännu fler arbetstillfällen kommer att försvinna till utlandet.

Länge påverkades inte produktionen eller exporten av att industrijobben blev färre. Svensk industri gick riktigt bra. Men sedan finanskrisen har något hänt.

– Sedan 2009 ser vi att produktiviteten sjunker. Vi tappar marknadsandelar. Det är väldigt oroväckande. Jag är lite rädd för att vi kommer få en ny kraftig nedgång under de närmaste åren. Mycket tyder på det i svensk industri, säger ekonomiprofessor Lars Magnusson.

Nu tycks ännu en generations industriarbetare i Borås vara på väg att försvinna.

– Har du tänkt på att vi är bland de sista som höll på med det här? Ingen kommer att göra det igen, inte i den skalan, inte det här landet, säger Börje Berg när till Håkan Ivarsson när de står vid maskinerna på textilmuseet.

– Det kommer aldrig igen, svarar Håkan Ivarsson.

Sverige-Tyskland

Foto: Grafik: SVT

Det är intressant att jämföra med Tyskland. Fram till finanskrisen 2008 följdes Sverige och Tyskland åt när det gäller industriproduktion. Under senaste finanskrisen föll produktionen kraftigt i båda länderna. Efter krisen gick det åter uppåt i både Tyskland och Sverige. Men strax därefter började produktionen i Sverige falla igen vilket den inte gjorde i Tyskland. (Se grafik ovan !)

Debatt i Agenda

Har industrin någon framtid i Sverige?  Vad gör man i Tyskland som vi inte gjort i Sverige?

I söndagens Agenda debatterar Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv och Anders Ferbe, ordförande för fackförbundet IF Metall.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2 och i SVT Play. Titta i efterhand? Klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet