Foto: TT

Inga extrapengar till partikassorna

Uppdaterad
Publicerad

Det utgår inget särskilt partistöd från riksdagens partibidragsnämnd vid extra valrörelser. Nämnden är den instans som betalar ut partistödet till riksdagens partier.

Vid en extra valrörelse som ett nyval skulle innebära får riksdagspartierna klara sig på de pengarna de fått.

– Det är inga öronmärkta pengar som vi betalar ut. De pengarna vi betalar ut ska gå till partiernas löpande verksamhet. Har de pengar kvar så får de använda det. Men jag tror att alla partier gör avsättningar till sina valrörelser, säger Feryal Mentes som är partibidragsnämndens sekreterare.

Decemberöverenskommelsen

Årets två stora valrörelser grävde hål i fickorna hos de politiska partierna, och nu ska de återigen kraftsamla.

– Vanligtvis ackumulerar man ju medel under många år för att fylla kampanjkassorna till nästa val, men nu får man ett val på halsen när kampanjkassorna är tomma för många partier, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

SD har ökat partistödet mest

Partistödet som betalas ut utgår från valresultatet. Både ordinarie val 2014 och det tidigare valet, ordinarie val 2010.

De flesta små partierna har ett tufft utgångsläge eftersom de på grund av deras storlek får ett mindre partistöd. De större partierna har det lättare ekonomiskt.

– Centerparitet har mycket pengar på banken och de stora partierna har medel för att driva kampanjer, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

För året som kommer har Socialdemokraterna mest i partistöd med 44,9 miljoner kronor – en minskning med lite över en 1 miljon. Därefter har moderaterna 42,5 miljoner kronor. Sverigedemokraterna är det parti som ökat sitt partistöd mest till 15 miljoner kronor.

Resultatet från extravalet ska också vägas in i stödet som sedan betalas ut till riksdagens partier.

Oklart hur extravalet påverkar stödet

Partistödet består av flera olika delar och kommer huvudsakligen partierna till del från kommuner och landsting.  Det är också oklart hur riksdagens stöd till partierna eventuellt påverkas av ett eventuellt nyval.

– Det är inget som vi kan meddela så här utan det måste vi gå igenom, säger Johanna Blomqvist, pressinformatör på riksdagsförvaltningen. 

Även Feministiskt initiativ, som inte kom in i riksdagen, får ett visst stöd från partibidragsnämnden eftersom partiet fick över 2,5 procent av alla rösterna i landet.

I år fick de ett mandatbidrag från partibidragsnämnden på 333.300 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet