Inga regler kring gode mäns uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Regler saknas för hur många uppdrag en så kallad god man kan ha. I dag finns personer som har över 50 klienter, och utsatta riskerar att råka illa ut. Nu riktas kritik mot det regellösa systemet.

Den som på grund av sjukdom, psykisk störning eller svag hälsa har svårt att ta hand om sig kan få hjälp av en god man. I uppdraget kan det ligga att sköta ekonomin och se till att klienten får den samhällsservice den har rätt till. Arbetsinsatsen kan vara både tung och krävande, ändå saknas det helt regler kring hur många klienter en god man får ha.

–Det här är lekmän som sammantaget förvaltar oerhört mycket pengar åt sina huvudmän. Men inget lagstöd finns för antalet uppdrag, säger Siv Palmgren, ordförande i Föreningen Sveriges Överförmyndare.

Risk för missbruk

Hur många uppdrag landets gode män i genomsnitt har är det ingen som vet. Men en koll som TT har gjort i de tre största städernas kommuner visar att ett 60-tal gode män har fler än 20 uppdrag. Den som har flest, en god man i Stockholm, har 67.

Med många klienter kan risken för missbruk öka. Ett aktuellt exempel rör en god man i Helsingborgsområdet som under flera år förskingrade miljontals kronor från sina huvudmän. Men kommunen blir också väldigt sårbar när man lägger ett stort antal uppdrag på en och samma person.

–Om denne flyttar står kommunen plötsligt utan ställföreträdare för väldigt många, säger Maria Harderup Lerstorp, jurist vid länsstyrelsen i Skåne.

Kräver gräns

En särskilt utsatt grupp i sammanhanget är ensamkommande flyktingbarn som ofta behöver mycket stöd. Rädda Barnen har därför krävt en begränsning av hur många uppdrag en god man kan ta på sig.

–En nationell rekommendation vore bra, säger handläggaren Camilla Sjödahl.

Frågan har utretts flera gånger, men någon absolut gräns är i princip omöjlig att sätta, enligt dem som kan frågan.

-Varje ärende är så specifikt. En god man kan ha 25 uppdrag av enklare art, en annan kanske bara har tid med ett betydligt mer krävande, säger Eva von Schéele, jurist på Sveriges Kommuner och Landsting.

Klagomål ökar

Samtidigt klagar allt fler i dag på att systemet med gode män inte fungerar. På fem år har antalet klagomål till justitieombudsmannen på överförmyndarna, som ska övervaka de gode männen, nästan fördubblats – från 45 till 80.

–Till stor del är det en resursfråga. I många kommuner är överförmyndarverksamheten väldigt osynlig. Det är oerhört olyckligt för i slutändan är det människors rättssäkerhet det handlar om, säger Siv Palmgren.

Riksrevisionen har tidigare riktat skarp kritik mot hur kontrollen av överförmyndarna fungerar.

–Om jag har en god man som inte sköter sig är chansen att detta ska uppmärksammas oerhört varierande beroende på var i landet jag bor. Vissa länsstyrelser hittar många fel, andra hittar nästan inga alls. Det är en signal som behöver tas på allvar, säger revisionsdirektör Elisabeth Carlsund.

God man

* Personer som inte själva klarar av att tillvarata sina intressen kan ansöka om en god man till hjälp.

* Den gode mannen kan hjälpa sin huvudman att betala räkningar och ta hand om det hon eller han äger.

* Att få en god man är, till skillnad från en förvaltare, frivilligt.

* Innan en god man utses kontrolleras denne mot kronofogdens och polisens register.

* Överförmyndare, som utses av kommunerna, granskar de gode männen. Länsstyrelserna ska i sin tur kontrollera att överförmyndarna sköter sitt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.