Pojke tvingades sova i glassplitter på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

En pojke på Attendo-ägda Dalköpinge i Trelleborg tvingades sova ett rum fullt av glassplitter en hel vecka, efter att han slagit sönder delar av inredningen – detta enligt pojkens gode man.

När SVT pratar med verksamhetschefen säger han att det inte finns någon dokumentation om händelsen. SVT:s genomgång av Socialstyrelsens tillsynsbeslut för 115 HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn under de senaste två åren, visar att 45 hem – nästan fyra av tio – helt saknade, eller hade bristfälliga journalanteckningar. SVT:s reporter Josefin Lennen Merckx träffar Cecilia Hedlin, som de senaste åren arbetat som god man för ensamkommande flyktingbarn. Som god man ansvarar hon för barnets personliga förhållanden och sköter dess ekonomiska och rättsliga angelägenheter.

Tvingades sova i glassplitter i en vecka

Ensamkommande flyktingbarn

Cecilia Hedlin är kritisk till hur personalen på ett Attendo-ägt HVB-hem i Trelleborg agerade när ett barn fick ett utbrott och slog sönder sitt rum. Pojken led troligtvis av posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD) – något som kan drabba den som varit med om exempelvis misshandel, fattigdom eller krig.

Pojken tvingades, enligt vittnen som SVT pratat med, sova i glassplitter i drygt en vecka. Något som slutade med att han skar upp sina armar. Dessutom saknas journalanteckningar om händelsen.

-När jag kommer dit en vecka efter händelsen sitter han på sin säng full av glassplitter. Där har han har sovit hela veckan. Han är jätteledsen för att ingen pratar med honom om det som hänt – och för att ingen hjälper honom att städa upp, berättar Cecilia Hedlin.

Efter att ha pratat med pojken gick hon ut till personalen för att fråga varför. De ansåg att det var pojkens uppgift att städa upp.

-Senare på kvällen fick jag ett samtal från boendet då man berättade att han var inlagd på en barnpsykiatrisk avdelning. Han hade skurit sönder armarna med det glassplitter som fanns i rummet.

”Personalen agerade helt fel”

Vårdkoncernen Attendo driver transitenheten Dalköpinge i Trelleborg. Cecilia Hedlin menar att personalen på Dalköpinge agerat helt fel. Istället för att stödja pojken så att han inte skulle skada sig själv, är hennes åsikt att de snarare uppmuntrat till ett självskadebetéende.

-Jag tänker att det är förskräckligt att ett barn som är i behov av extra omsorg ska hamna i den här situationen. Att leva i det här sönderslagna rummet och sova med glassplitter i sängen i en vecka. Det här är en pojke som väldigt gärna ville prata med vuxna, som hade ett jättebehov att få spegla det som hade hänt.

Socialstyrelsen kritserade hemmet

De flesta ensamkommande barn har flytt till Sverige från krigsdrabbade länder. Många är svårt traumatiserade av sina upplevelser och enligt Socialstyrelsen ska de få omvårdnad och stöd om de erbjuds en plats på ett HVB-hem. Vid en tillsyn strax efter att pojken skadats kritiserade Socialstyrelsen Dalköpinge Transit för sin bristande dokumentation. I tillsynsbeslutet står det att barnens ”individrapporter saknar fakta och uppgifter om barnets vård och viktiga händelser”.

Den nuvarande verksamhetschefen på Dalköpinge Transit, Betim Jahiri, var inte chef när det hela inträffade. Han säger att han letat efter information och rapporter om det som hänt – men inte funnit några. När SVT:s reporter Josefin Lennen Merckx frågar hur det kommer sig att det inte står någonting om en så allvarlig händelse i pojkens journal, kan han inte svara på varför.

-Det blir svårt för mig att gå in och kommentera vad som hände och hur det kunde hända. Men vad jag kan säga är att det ska inte hända, säger Betim Jahiri.

Tycker du att ni har levt upp till de regler som finns om man nu tänker på det här glassplitterfallet?

-Ja det tycker jag absolut.

Hur kan du säga det när ni inte ens fört anteckningar om att det här har hänt, att han har legat en vecka i glas och sen skurit upp armarna?

-Det kommer alltid att finnas händelser och det kommer alltid att uppstå situationer, men vi har jobbat med detta sedan 2006 och vi arbetar ständigt med kvalitet. Det är det vi har i fokus på varje personalmöte eller arbetsplatsträff vi har inom verksamheten, säger Betrim Jahiri.

Cecilia Hedlin ångrar att hon aldrig anmälde händelsen till Socialstyrelsen.

-Speciellt som jag inser att man inte dokumenterat det som har hänt och att man inte vill ta ansvar för det som hänt.

Pojken mår efter omständigheterna bra. Han har lämnat boendet och har numera permanent uppehållstillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet