Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ali Mirazimi professor i kliniks virologi om Astra Zenecas vaccin. Foto: SVT/TT

Inget bevisat samband mellan blodproppar och vaccinationer

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket, EU:s läkemedelsmyndighet och WHO gör alla samma bedömning: inget pekar på att Astra Zenecas vaccin orsakar blodproppar. Ändå är vaccineringen med det svensk-brittiska vaccinet tillfälligt stoppat i en rad länder på grund av oro för allvarliga biverkningar.

Danmark, Norge och flera andra länder har tillfälligt stoppat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Anledningen är fall av blodproppar hos personer som har fått doser från ett parti av vaccinet. Partiet består av en miljon doser som har levererats till 17 EU-länder, bland annat Sverige.

Danmarks hälsovårdsminister Magnus Heunicke motiverade beslutet med att det finns en risk att vaccinet har orsakat blodproppar. Danska myndigheter ska nu titta närmare på riskerna.

Totalt 30 rapporterade fall i Europa

På torsdagen hade EU:s läkemedelsmyndighet EMA rapporterat 30 fall av blodpropp bland de cirka 5 miljoner människor i Europa som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

I Sverige har hittills totalt cirka en miljon vaccindoser getts med samtliga godkända vaccin. Bland de personer i Sverige som har fått Astra Zenecas vaccin har två fall av misstänkt blodpropp rapporterats.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA startade en utredning av kopplingen mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar efter att Österrike tidigare i veckan pausat användningen av partiet med Astra Zenecas vaccin. EMA har i myndighetens data hittills inte sett något samband mellan vaccinet och förhöjd risk att drabbas av blodpropp.

I Sverige har Läkemedelsverket gjort samma bedömning och därför valt att fortsätta använda vaccinet. EMA fortsätter att undersöka partiet och möjliga biverkningar.

WHO: Inga bevis för dödsfall

Inte heller Världshälsoorganisationen (WHO) bedömer i nuläget att det finns anledning att sluta använda Astra Zenecas vaccin. En rådgivande expertkommitté inom WHO undersöker problem som rapporteras.

– Vi har granskat uppgifterna om dödsfall. Det finns inget dödsfall, till dagens datum, som kan bevisas ha orsakats av vaccinering, säger WHO:s talesperson Margaret Harris i ett uttlande.

Länderna som pausat

Utöver Danmark och Norge har Österrike, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Island och Italien helt eller delvis pausat användningen av Astra Zenecas vaccin. På fredagen tillkom Thailand och Bulgarien på den listan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.