Det är en väldigt märklig åtgärd, måste jag säga. Det är inte ansvarsfullt att agera på det sättet som oppositionen gör, säger Ingvar Carlsson till DN. Foto: TT

Ingvar Carlsson: ”Inte ansvarsfullt av oppositionen”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen äventyrar Sveriges politiska stabilitet med sin misstroendeförklaring av tre socialdemokratiska statsråd. Det säger Ingvar Carlsson, tidigare socialdemokratisk statsminister, till Dagens Nyheter.
– Det är en väldigt märklig åtgärd, måste jag säga. Det är inte ansvarsfullt att agera på det sättet som oppositionen gör, säger han.

Reaktionerna på onsdagens presskonferens, där Allianspartierna meddelade att saknar förtroende för tre socialdemokratiska ministrar, trillar in från allt fler håll.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, kallar oppositionens utspel ”anmärkningsvärt och oseriöst”, och kritiserar Alliansen för att föregå konstitutionsutskottets utredning av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Alliansen väcker misstroende mot tre S-statsråd

”Inte ansvarsfullt”

Nu uttalar sig även Ingvar Carlsson, som var socialdemokratisk statsminister i två perioder på 80-, och 90-talet.

Att väcka en misstroendeförklaringar för ministrar i ett så tidigt skede är ansvarslöst, säger han i en intervju med DN.

– Det är helt unikt i Sverige att man gör på det sättet. Då ska man ha väldigt bra på fötterna och ha en väldigt stor fråga och den bör vara ordentligt utredd. Och den är ju inte det. KU har inte börjat behandla den. Det är en väldigt märklig åtgärd, måste jag säga. Det är inte ansvarsfullt att agera på det sättet som oppositionen gör, säger han.

Det oroliga läget i Europa och Sverige ökar vikten av politisk stabilitet – en stabilitet som oppositionen nu äventyrar, betonar Ingvar Carlsson.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Kritisk mot SD-stöd

Han är också kritisk till att oppositionen förlitar sig på Sverigedemokraterna för att få stöd för en eventuell omröstning av misstroendeförklaringen.

– Vi vet inte konsekvenserna av det här och vi har ju ett parlamentariskt svårt läge som gör att man bör ju vara varsam med möjligheterna att samarbeta, men det här skärper ju motsättningarna i svensk politik. Efter bestämda uttalanden om att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna så lägger man sig nu på exakt samma förslag som SD redan har lagt fram. De ansluter sig till Sverigedemokraternas förslag och har därmed en garanti för att man har majoritet, säger han till DN.

LÄS MER: Det här är ministrarna som Alliansen vill avsätta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet