Inrikesminister Mikael Damberg: Sverige är provocerande för vit makt-miljöerna

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte terroristen i Nya Zeeland hänvisade i sitt manifest om terrordådet till Sverige.

– Det är vanligt att högerextrema grupper lånar inspiration från varandra och försöker hitta argument för sin blodiga kamp, säger inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Morgonstudion.

Mikael Damberg tycker att det är viktigt att komma ihåg att manifestet är propaganda med ett politiskt syfte.  

– Han vill få uppmärksamhet och vill att det ska diskuteras i hela världen. Sverige är provocerande för vit maktmiljöerna  eftersom vi ligger långt fram när det gäller jämställdhet, mångfald och respekt för människors lika värde. Det är något vi ska vara stolta över, att de ser Sverige som något de inte gillar, säger Mikael Damberg (S).  

Utpekade som säkerhetshot

Högerextrema är en av tre grupperingar, vid sidan av vänsterextrema och våldsbejakande islamister, som Säkerhetspolisen pekar ut som ett långsiktigt hot mot demokratin.  

– Om vi tittar internationellt är de högerextrema är organiserade och har våldskapital och kan begå den här typen av brott. Även i Sverige har vi sett attacker på flyktingförläggningar och muslimska församlingar har trakasserats. Terrordådet på Utöya i Norge, det värsta i modern tid, var högerextremt. Det här är en del av det våld som finns i världen och som riktar sig mot oskyldiga. 

Skärpt lagstiftning på gång

I nuläget ligger flera lagförslag på riksdagens bord för att stärka Sveriges beredskap mot terrorism. Terrorlagen ska utökas genom att kriminalisera deltagande och samröre i terrorgrupp. Flera lagförslag är också på gång som ska underlätta Säkerhetspolisens utredningar med utökade befogenheter gällande signalspaning och dataavläsning.  

Enligt Mikael Damberg kan det komma att behövas fler lagskärpningar.  

– Inte minst för att ge Säkerhetspolisen de verktyg de behöver för att kunna jaga och följa de här kriminella miljöerna.  

Finns det anledning att ser över hotbilden för Sverige när de kommer till högerextrema grupper och personer?  

– Säkerhetspolisen gjorde bedömningen at det här fruktansvärda dådet i Nya Zeeland inte föranledde en ökad hotbild mot Sverige. Det är redan så att Sverige ligger på terrorhotnivån 3, det kan inträffa terrorattentat i Sverige. Polisen har inte sett några direkta hot som riktas mot svenska moskéer men de följer det här noga och är beredda att ta till säkerhetshöjande åtgärder om det behövs.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.