Hör inrikesminister Mikael Damberg (S) om det internationella polissamarbetet i intervju med SVT:s reporter David Boati. Foto: SVT

Inrikesministern: ”Ett hårt slag mot svenska gängkriminella miljöer”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk och europeisk polis har genomfört razzior mot den organiserade kriminella miljön runt om i Europa, något SVT Nyheter rapporterat om under kvällen.

– Jag är otroligt stolt över att svensk polis är så aktiv i de här internationella samarbetena, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

På måndagsmorgonen slog polisen till mot ett flertal adresser på flera platser i Europa.

Enligt uppgifter till SVT har razziorna koppling till tillslag mot en rad svenska adresser, som genomfördes samma morgon. Bland annat i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Flera personer har också gripits.

Operation ”Trojan Shield”

– Det här slår mot den grova gängkriminaliteten, både i Sverige och i Europa, säger Mikael Damberg.

Operationen går under namnet ”Trojan Shield” och beskrivs av den europeiska polisbyrån, Europol, som en stor insats riktad mot några av ”världens mest tongivande kriminella” i mer än ett dussin länder.

Vilken roll svensk polis har haft lämnar han till Europol att svara på. Under tisdagen kommer Europol att berätta mer på en presskonferens, där svensk polis medverkar.

– Så mycket kan jag säga att jag är otroligt stolt över att svensk polis är så aktiv i de här internationella samarbetena, för det ger verkligen effekt, också i Sverige, säger Damberg.

Enligt en initierad källa till SVT pågår operationen fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet