Foto: SVT & TT

Inrikesministern: Glädjande med gripandena

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman säger att det är glädjande med dagens gripanden av personer som misstänks för terrorbrott.

– Det visar att vi slår hårt mot dem som ägnar sig åt rekrytering åt terroristorganisationer eller utbildning och organisering av terrorism, säger han i Aktuellt.

Säpo grep på måndagen två män som misstänks ha rekryterat och utbildat soldater till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

En av männen är skäligen misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Den andra mannen anhölls misstänkt för utbildning avseende terrorism.

Svenskar gripna för terrorbrott

”Måste slå till mot finansieringen”

Att komma åt spindlarna i nätet är viktigt, säger Ygeman, men tillägger att man måste slå till mot den miljön där den här typen av brott sker.

– Vi måste slå till där det finns möjlighet att radikaliseras och där det finns möjlighet att rekrytera till de här grupperna. Vi måste slå till mot finansieringen och dem som bidrar med pengar till de här rörelserna, sa inrikesministern.

Räknar med fler gripanden

Enligt Ygeman är det lättare att gripa personer som misstänks för till exempel rekrytering och utbildning eftersom detta ofta sker i Sverige. Han räknar med att det kommer att komma fler liknande gripanden.

– De som rekryterar vistas ofta i landet och gör sig skyldiga till den brottsliga verksamheten här. Det är lättare att spana på och bevisa den brottslighet som sker i Sverige än den som sker i Syrien eller Irak.

Detta är första gången polisen använder sig av 2010 års terrorlagstiftning. Ygeman kallar det för en första viktig signal. Om mindre än en månad kommer förslag på skärpning av lagstiftningen som ska göra det enklare att gripa människor med kopplingar till terrororganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet