”När det kommer till en konflikt mellan kapitalets vinster i de utsläppande företagen där miljö står mot industri, då vek Vänsterpartiets ledning ner sig”, säger Björn Alling. Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

Intern sågning av Nooshi Dadgostars hantering av Cementa: Ett svek

Uppdaterad
Publicerad

En kalldusch, ett svek och en partiledare som vek ner sig för industrins skräckpropaganda. Så beskriver Vänsterprofilen Björn Alling partiledningens och Nooshi Dadgostars beslut att köra över majoriteten i partiets riksdagsgrupp i den infekterade Cementa-frågan.

Nyligen skrev drygt 140 medlemmar i Vänsterpartiet under ett vasst formulerat brev med udden riktad mot partiledningen och Nooshi Dadgostar – som anklagas för att inte lägga tillräckligt fokus på klimatfrågan.

”Droppen som fick bägaren att rinna över”

Nu riktar Björn Alling, en av de vänsterpartister som skrev under uppropet, ny kritik mot hur Nooshi Dadgostar körde över Vänsterpartiets riksdagsgrupp i den infekterade frågan om Cementa.

Politikbyrån

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Det här signalerar just det som jag har varit mest kritisk till i partiledningens agerande, säger Björn Alling till Politikbyrån och fortsätter:

– När det kommer till en konflikt mellan kapitalets vinster i de utsläppande företagen där miljö står mot industri, vinster för privata företag och några hundra anställningar, då vek Vänsterpartiets ledning ner sig.

Björn Alling anser att hans partiledning gick på ”industrins skräckpropaganda och utpressning om att hela Sverige skulle stanna om de inte fick fortsätta”.

– Om inte ett grönt socialistiskt Vänsterparti kan stå emot industrin när utsläpp och förstört grundvatten står mot privata vinster, vem ska då kunna göra det?

”En kalldusch”

Blev du förvånad över att partistyrelsen valde att köra över riksdagsgruppen?

– Ja, eftersom vår miljötalesperson hade gått ut tydligt och sagt att vi skulle rösta nej till det här. Jag tog det för givet att partiledningen skulle driva den här linjen, sedan blev det en kalldusch när man körde över henne och beslutade tvärt om.

Kände du dig sviken?

– Ja, det kände jag.

SVT har sökt Nooshi Dadgostar, som avböjer att kommentera kritiken från Björn Alling. Men i en intervju med Sveriges Radio försvarade hon nyligen beslutet:

– Vi ställde det mot de konsekvenser det kunde få för hela svensk ekonomi med massarbetslöshet. Vi behöver det här materialet för att bygga bostäder, broar och annat för att göra den här omställningen, sa hon då.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån – ”Babblarna” – som handlar om politikernas klimatretorik, här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet