Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är sjukt! Sjukt så klart. Jag fick väl någon halvkvävd ursäkt av de jättevänliga människorna som skötte det där”, säger Gustav Fridolin i dag. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gustav Fridolin om skandalflygningen: ”Sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Fridolin blir irriterad när han får frågor om flygresan som förföljt honom sedan 2015.

I en intervju med Politikbyrån tar nu Miljöpartiets tidigare språkrör bladet från munnen om hur sjukt det var, det kontroversiella MP-förslaget att styra innehållet i public service och idén om att förbjuda korta flighter.

2015 berättade flera medier om hur Försvarsmakten beordrat regeringsplanen att flyga mellan Arlanda flygplats och Bromma flygplats.

Sträckan, på bara 41 kilometer, hade flugits vid sex tillfällen de senaste månaderna. Gustav Fridolin, som då var utbildningsminister, var aldrig själv med om att flyga den sträckan och visste initialt inte om att planet gjort den när han plockades upp av planet på Bromma flygplats.

Sedan dess har Försvarsmaktens agerande med flygplanen förföljt Gustav Fridolin, som länge och hårt drivit frågan om nedläggningen av Bromma flygplats.

– Det är sjukt! Sjukt, så klart. Jag fick väl någon halvkvävd ursäkt av de jättevänliga människorna som skötte det där, säger Gustav Fridolin i dag.

Han intervjuas i SVT:s Politikbyrån, och blir irriterad när frågan om den ökända flygningen kommer på tal. När det hände, och länge efteråt, har han kritiserats för hyckleri – trots att det var Försvarsmaktens beslut.

– Kanske kan vi lära oss något av det här, att även ministrar kan ha fler möten digitalt och slippa dra dit. Men vi behövde åka till Bryssel och det var så många som skulle åka samtidigt. Jag hade mycket väl kunnat ta mig till Arlanda och slippa det där. Det var... ja, sjukt. Men det blev en lärdom.

”Nu när jag inte är minister behöver jag inte flyga alls mycket”

Gustav Fridolin berättar att man som svensk minister ofta flög i andra klass, åtminstone på hans tid.

– Man kunde åka en hel del tåg också. Men nu när jag inte är minister längre behöver jag inte alls flyga speciellt mycket. Framför allt inte med flådiga plan.

Miljöpartiet har ett förslag på att förbjuda kortare flygresor, hur ser du på det?

– Svinbra. Det roliga med det förslaget är ju att det är från medborgarpanelerna i Frankrike som kom efter gula västarna, säger Gustav Fridolin och tillägger:

– Det är där inspirationen kommer ifrån och det här är ett förslag som nu genomförs i Frankrike, att man förbjuder resor där det finns bra alternativ där man stannar på marken. Det tycker jag absolut vi borde göra i Sverige också, även för ministrar.

”Inte MP:s kongress som fattar beslut om SVT:s tablå”

På Miljöpartiets kongress kom det också ett förslag om att införa ”klimatnytt” i SVT:s och SR:s sändningar, hur ser du på den motionen?

– Jag tycker kanske inte att det är Miljöpartiets kongress som fattar beslut om SVT:s tablå. Det hade jag sagt om jag var ombud på Miljöpartiets kongress, men det är jag inte.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån – ”Babblarna” –, som handlar om politikernas klimatretorik, här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet