Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag tror absolut att det finns en mänsklig påverkan på klimatet och det är en debatt som behöver föras”, säger Tobias Andersson. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

SD-topp anser att klimatångest är ett påhitt: ”Inte hälsosamt”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatångest är ett påhitt som är skadligt – och som leder till att politiker fattar dåliga beslut. Det säger SD-toppen Tobias Andersson i en intervju med SVT:s Politikbyrån.

– Det är inte hälsosamt för något, säger han i SVT:s Politikbyrån.

Miljö och klimat är fortsatt en av väljarnas viktigaste frågor – men att partierna har vitt skilda åsikter om hur man ska lösa problemen var något som tydligt framgick i SVT:s senaste partiledardebatt.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson ville där flytta fokus till den stora utsläpparen Kina. Och nu får han understöd av Ungsvenskarnas ordförande Tobias Andersson, som också sitter i partistyrelsen.

”Diverse skräckprofetior”

Han är less på begreppet klimatångest, som han kallar för ett påhitt.

– Det är tråkigt att media har målat upp diverse skräckprofetior om framtiden för det har ju fått unga personer, som kanske har ärftliga anlag, att drabbas av psykisk ohälsa. Det är inte hälsosamt för någon, säger han i SVT:s Politikbyrån.

Tror du på forskningsrapporter om växthuseffekten?

– Jag tror absolut att det finns en mänsklig påverkan på klimatet och det är en debatt som behöver föras. Men de beslut som krävs för att åtgärda de bekymren är definitivt inte bäst tagna av personer som lider av ångest och hög stress.

– Då usöndras kortisol i kroppen vilket kraftigt begränsar möjligheten till kreativt och logiskt tänkande och det är nog inte optimalt för viktiga beslut.

”Folk förespråkar att vi inte ska skaffa barn”

Klimatdiktatur är ett annat begrepp som Tobias Andersson vänder sig emot.

– Det är en konsekvens av hysterin som råder, folk drabbas av ångest och förespråkar sedan allt från att vi inte ska skaffa barn till att vi ska implementera klimatdiktatur. Och det är risken när man har höga beslutsfattare som lider av höga kortisolpåslag snarare än någon form av vett och reson.

Tobias Andersson får dock mothugg av Södertörnsforskaren Maria Wolrath-Söderberg, doktor i retorik som forskar om hur människor resonerar i klimatfrågor.

– Jag tror inte att det är någon idé att hålla på och måla upp katastrofscenarion och skräckfilmer, men det är helt klart att människor som ofta ställer om har blivit skiträdda. Rädslan kan vara en drivkraft, säger hon i Politikbyrån.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån – ”Babblarna” –, som handlar om politikernas klimatretorik, här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet