Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pågår ett uppror i vården” – Hör SVT:s reporter Marja Grill gå igenom hyrkrisen i den svenska vården. Foto: TT/SVT

Interna dokument visar: Hyrstoppen kan ge ”infekterad samhällsdebatt” och ”stängda vårdcentraler”

Uppdaterad
Publicerad

Regionernas egna riskanalyser visar att de är beredda på stängda vårdcentraler, ökade patientrisker och dålig arbetsmiljö för personalen när de drar ner på hyrpersonal i vården, visar SVT:s granskning av interna dokument.

SVT Nyheter har granskat regionernas risk- och konsekvensanalyser, ROK, över de nya hyravtalen och de olika sorters stopp för hyrbemanning som införts under hösten och våren på olika håll i landet.

Dokumenten visar att störst oro för hur man ska kunna bemanna viktiga roller, med lägre timersättningar och högre krav. Flera regioner skriver att färre konsultbolag kan komma att leverera hyrsjuksköterskor eller läkare till sommaren.

Pressad vård 2024

Risken: stängda vårdplatser, mindre operationskapacitet, minskad mottagningsverksamhet.

Risk för ”negativ publicitet”

De regioner som har gjort riskanalyser inför neddragningar och olika sorters stopp för hyrpersonal har listat de alarmerande konsekvenser det kan få för patienterna.

I Halland har man sett en risk för ökade antal Ivo-ärenden när patienter drabbas och en risk för stängda vårdcentraler, om man inte får läkare att ta anställning när man sätter stopp för läkare som inhyrda konsulter. Men även: ”Risk för infekterad samhällsdebatt om vi inte informerar brett om syftet med det vi gör. Negativ publicitet, sämre rykte.”

Patienterna riskerar komplikationer

I Värmland har man beslutat att minska andelen hyrläkare på vårdcentraler så att de bara täcker max 80% av vakanta tjänster trots att konsekvensen kan bli längre utredningstider och väntetider för patienterna som då ”ökar risken att vård ges senare i ett sjukdomsförlopp med risk för komplikationer och följdsjukdomar.”

I Östergötland har man sett att minskad hyrbemanning ger risk för ökade köer till operation, risk för att akutkliniken i Norrköping inte kan ha öppet dygnet runt, och risken att förlossning och BB på Vrinnevi behöver stänga delar av veckan. ”Verksamheten har idag stort beroende av inhyrda barnmorskor. Om dessa försvinner klarar man inte drift av förlossning och BB” skriver man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet