Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Najah al-Shammari (mitten) har gripits på Arlanda. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Iraks tidigare försvarsminister gripen på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Najah al-Shammari, Iraks tidigare försvarsminister, har gripits på Arlanda, enligt TV4. Han har varit misstänkt sedan 2019 för flera bidragsbrott i Sverige.

Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari var bosatt i Irak och fick lön från den irakiska staten. Samtidigt var han svensk medborgare, folkbokförd i en Stockholmsförort – och fick bidrag i Sverige.

SVT Nyheter rapporterade om fallet när det uppmärksammades hösten 2019. När brottsmisstankarna nådde al-Shammari registrerade han sig som utvandrad till Irak.

– Det är både en kommun och försäkringskassan som gjort varsin polisanmälan. Det är två olika sorters bidrag som man misstänker att han fått på felaktiga grunder, säger åklagare Jens Nilsson.

Under våren 2023 kontaktade Najah al-Shammari Skatteverket och meddelade att han flyttat tillbaka till Sverige och registrerades då som återinvandrad.

Greps på Arlanda

Han greps under måndagen när han landade på flygplatsen, men släpptes samma dag.

– Han har varit på förhör hos polisen i dag. Jag ska sätta mig in i ärendet och fatta ett beslut om det finns något att gå vidare med eller om det ska läggas ner. En del av gärningarna är preskriberade men majoriteten är det inte, säger Jens Nilsson.

Det är med ett annat namn som Najah al-Shammari är registrerad i Sverige. Enligt uppgifter från Skatteverket ansökte han om uppehållstillstånd 2009 och blev svensk medborgare 2015.

Tillsammans med sin familj har han varit folkbokförd i Stockholmsområdet sedan 2012.

Najah al-Shammari, 57, var Iraks försvarsminister från 2019 till 2020 och har tidigare varit officer och general i irakiska armén.

Han utreddes även för krigsbrott av svenska myndigheter, men ärendet har lagts ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.