Johnson & Johnsons coronavaccin fyller ingen funktion i det svenska vaccinationsprogrammet, bedömer Folkhälsomyndigheten. Foto: EPA/ETIENNE LAURENT/TT

Janssenvaccin fortsatt pausat: ”Fyller ingen funktion”

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av Johnson & Johnsons covidvaccin kommer fortsatt att vara på paus, meddelar Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Skälet är att vaccinet inte bedöms som användbart, eftersom tillgången på andra vaccinsorter är god.

Beslutet om att inte använda Johnson & Johnsons vaccin, som också kallas Janssen-vaccinet, gäller tills vidare.

– Vi ser fortsatt ingen anledning att ta in Janssenvaccinet i det svenska programmet eftersom det skulle få en väldigt begränsad användning, sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff.

Coronapandemin

Misstänkta biverkningar

Användningen av vaccinet pausades då misstänkta blodrelaterade biverkningar, liknande de som kopplats till Astra Zenecas vaccin, rapporterades för vaccinet. Folkhälsomyndigheten beslutade då att pausa användningen och att bara rekommendera det till personer över 65 år.

Eftersom den åldersgruppen redan är vaccinerad i hög utsträckning, och eftersom leveranserna av andra vacciner har ökat kraftigt, bedömer Folkhälsomyndigheten att Johnson & Johnson-vaccinet inte fyller någon funktion i Sveriges program.

Vaccinet började aldrig användas i Sverige, men en första leverans med 31 000 doser hann anlända. De lagerhålls nu hos Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet