Jättekonkurs i telekombolag – kopplas till omfattande bedrägerihärva

Uppdaterad
Publicerad

På ett år ökade bolagets omsättning från 47 000 till drygt två miljarder. Året därpå tre miljarder. Men nu har det framgångsrika telekomföretaget begärts i konkurs – av en vd som är häktad i sin frånvaro.

Konkurser i miljardbolag är ovanliga. I fjol räknades klädkedjan MQ:s konkurs som Sveriges största aktiebolagskonkurs, och MQ Retail AB omsatte då 1,4 miljarder.

Telekomföretaget Novacode AB, som nu begärts i konkurs av bolagets vd, omsatte under de två sista åren sammantaget över fem miljarder kronor. Omsättningen ökade dramatiskt, från 47 000 kronor år 2017 till drygt 2,2 miljarder året därpå – och drygt 3,1 miljarder 2019. Förklaringen ska ha varit en drastiskt ökad handel med framför allt IP-telefoni, som enligt årsredovisningen ”ökat över alla förväntningar”.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Men Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten misstänker något annat: att handeln till stora delar varit påhittad och i huvudsak ett led i ett avancerat bedrägeri riktat mot staten – närmare bestämt den bedrägerihärva som SVT berättade om i höstas och som enligt experter kan vara den största som någonsin drabbat Sverige.

Krävdes på hundratals miljoner

I fjol utreddes Novacodes affärer av Skatteverket, som i december slog fast att man skulle betala in närmare 700 miljoner i utebliven moms, plus ett skattetillägg på över 130 miljoner. Bolaget har själva beskrivit hur man handlat med Iskana AB – också det ett på pappret enormt framgångsrikt telekombolag, men som samtidigt inte ville prata om sina framgångar i en SVT-intervju (se video) och som också det fångat både Skatteverkets och Ekobrottsmyndighetens intresse.

Novacodes vd är precis som Iskanas försvunnen och häktad i sin frånvaro. Båda är misstänkta för allvarliga ekobrott i samband med respektive bolags affärer.

Av Skatteverkets utredning framgår att Novacode precis som Iskana tillbakavisar alla anklagelser. Novacode har till Skatteverket intygat att man har ”absolut ingenting att göra med eller har någon vetskap gällande någon form av illegalt bedrägeri eller fusk att göra av något slag”.

Vet du mer? Kontakta SVT:s medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet