Jonas Falk är den person som suttit isolerad längst i Sverige. Foto: SVT (arkivfoto)

Beslut: Ytterligare två miljoner i skadestånd till Jonas Falk

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största narkotikamål genom tiderna ledde till att huvudmannen Jonas Falk fick 18 års fängelse i tingsrätten för att sen bli helt friad från alla åtalspunkter i hovrätten. I torsdags fattade Justitekanslern det fomella beslutet att betala ut ytterligare två miljoner kronor till Falk, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Jonas Falk var misstänkt huvudman i det uppmärksammade ”Playa-målet”. Det rörde en transport med flera ton kokain från Sydamerika till Europa.

Tingsrätten dömde honom till 18 års fängelse. Han friades sedan i hovrätten.

Jonas Falk har efter den friande domen fört en lång process för att få skadestånd för den tid han satt felaktigt frihetsberövad.

Men nu kommer det formella beslutet att partnerna nått en förlikning som innebär att Justitiekanslern (JK) kommer att betala ut två miljoner kronor till Jonas Falk, utöver de 1,6 miljoner kronor han redan fått.

Greps på nytt

Playa-målet är därmed avslutat i Sverige. Men Falk står åtalad i Spanien för ekonomiska brott kopplade till samma utredning. Rättsfallet har dröjt i flera års tid och är planerat att gå till rättegång senare i år, rapporterade Expressen 10 januari 2020.

I september 2019 stormade spansk polis hans villa utanför Barcelona och grep Falk för misstankar i ett annat stort narkotikamål. Några dagar senare försattes han på fri fot när domstol underkände åklagarens häktningsyrkande. Något åtal har ännu inte väckts i ärendet, uppgav Expressen då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.