Arkivild. Här greps Jonas Falk i Colombia 2010, misstänkt för samröre med en omfattande knarkhärva. Foto: TT

Jonas Falk greps i Spanien: ”35 poliser stormade mitt hem”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags stormade 35 poliser Jonas Falks villa i Spanien. Han greps och fördes till arresten, misstänkt för samröre med en kriminell organisation, skriver Expressen. Han ska nu ha släppts.

Jonas Falk, som tidigare hette Jonas Oredsson, greps i Colombia misstänkt för samröre med en internationell knarkliga 2010. Han dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten, men friades sedan av hovrätten. SVT har gjort en dokumentär,”Operation Playa”, som skildrar fallet.

”Lite väl grovt”

Under onsdagsmorgonen stormade 35 poliser Jonas Falks villa i Sitges, utanför Barcelona, i Spanien, skriver Expressen. Tidningen skriver att han greps och fördes till arresten, misstänkt för samröre med en kriminell organisation.

– Det var lite väl grovt. Man behöver inte storma med 35 poliser varav 15 med automatvapen klockan sju på morgonen, när man vet att en hel familj är hemma, säger han till Expressen.

Släpptes på lördagen

Han säger att han inte begått något brott och på lördagen underkände en domare bevisningen och försatte honom på fri fot, skriver tidningen.

– Jag trodde att jag var misstänkt för narkotikabrott för de sa ”narkotika”, ”kriminell organisation” och ”penningtvätt” när jag greps. Men när jag fick se domstolspapperet efter jag släppts står det inte att jag är misstänkt för att ha hanterat narkotika utan för att jag har koppling till någon som har blivit gripen för narkotikabrott, säger han till tidningen.

Enligt Aftonbladet har spansk polis beslagtagit fyra ton kokain och 600 000 euro. Jonas Falk ska ha gripits i samband med detta, skriver tidningen.

UD säger till SVT Nyheter att man inte känner till att någon svensk har gripits i samband med en knarkhärva i Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.