Kommentarer från kulturministern, Amanda Linds (MP) instagramkonto. Foto: TT/Skärmklick från Amanda Linds instagram

Hårda kommentarer mot Nilssons ex-pojkvän på kulturministerns Instagram-konto

Uppdaterad
Publicerad

Josefin Nilssons tidigare pojkvän namnges i kulturministern Amanda Linds kommentarsfält på Instagram. Där skrivs flera nedsättande kommentarer om honom – som ligger kvar utan att modereras.

– Jag har ett ansvar att lyfta frågorna om sexuella trakasserier, säger Amanda Lind i tisdagens Aktuellt.

Uppropen efter dokumentären om Josefin Nilsson har mött kritik. I sociala medier har flera medieprofiler publicerat namnet på hennes tidigare pojkvän, som 1999 dömdes för misshandel av sångerskan. Juristen Ängla Eklund, som är ordförande för Institutet för juridik och internet, har tidigare sagt att namnpubliceringarna kan bedömas som förtal. Inte minst då det har gått lång tid sedan mannen dömdes.

– Gamla domar gör att det blir svårare att hävda att det är försvarligt enligt praxis, säger Ängla Eklund till SVT.

Dokumentären om Josefin Nilsson

”Hets mot enskilda personer är inte okej”

Kulturminister Amanda Lind (MP) var under tisdagen på ett möte med Dramaten, där Josefin Nilssons tidigare partner är verksam, med anledning av dokumentären.

Inför mötet med Dramaten publicerade kulturministern på måndagskvällen ett inlägg i sociala medier där hon skriver att hon berörts djupt av dokumentären. Flera av de som kommenterat hennes inlägg pekar ut den dåvarande partnern med namn. I kommentarerna beskrivs han också med nedsättande epitet. Kommentarerna har legat kvar till synes utan att någon har modererat kommentarsfältet.

– Hets mot enskilda personer, hot och hat och den typen av saker, är inte okej oavsett vem som drabbas, säger Amanda Lind i Aktuellt.

– Jag menar att jag har ett ansvar att lyfta frågorna om sexuella trakasserier, om jämställdhetsarbete och att motverka en tystnadskultur.

Men är det okej att det i ditt flöde hetsas och att den här personen namnges?

– Jag som minister uttalar mig icke i enskilda sakfrågor. Men jag uppfattar och tror att många håller med om att det här är frågor vi inte är färdiga med på ett generellt plan och det är det ansvar jag som har minister att uthålligt fortsätta jobba vidare med.

Efter intervjun i Aktuellt skriver Amanda Lind i en kommentar till sitt inlägg att alla kommentarer som innehåller hat, hot, grova generaliseringar eller personangrepp kommer att tas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet