Juridikprofessor Ove Bring och den tidigare kinaambassadören Anna Lindstedt. Foto: TT, Leif R Jansson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Juridikprofessor: ”Bisarrt att åtala tidigare Kinaambassadören”

Uppdaterad
Publicerad
Juridikprofessor Ove Bring anser att det är fel att åtala den tidigare ambassadören i Peking, Anna Lindstedt, för brott mot rikets säkerhet. – Det handlade inte om en förhandling med främmande makt, säger han. 21 tidigare ambassadörer håller med om kritiken mot åtalet.

Bakgrunden är Anna Lindstedts möte på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019 med den kinesiske affärsmannen och påstådda professorn Kevin Liu. Hon försökte förmå honom att via sina kontakter i Kinas politiska ledning få den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai fri.

Slog larm till Säpo

När UD:s kabinettssekreterare Annika Söder upptäckte att affärsmannen flera gånger blivit nekad visum till Sverige slog hon larm till Säpo. Det framgår av hennes förhör i förundersökningen i målet.

Brott mot rikets säkerhet

Åklagaren beslutade att åtala Anna Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt enligt kapitel 19 i brottsbalken, vilket faller under brott mot rikets säkerhet.

– Den paragrafen i brottsbalken är inte tillämplig i det här fallet. Dessa bestämmelser kom till i en tid då Sverige var i krigsfara, säger Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt.

Ingen förhandling

Han anser att mötet på Sheraton inte var en förhandling med främmande makt som kunde sätta landets säkerhet i fara.

– Man kan inte med automatik påstå att den kinesiske affärsmannen företrädde den kinesiska staten. Det är ett bisarrt och märkligt synsätt. Anna Lindstedts agerande kan diskuteras men borde inte gått till åtal. Det kommer att bli svårt för åklagaren att bevisa att detta var en förhandling med främmande makt, säger Ove Bring till SVT Nyheter.

Kritik mot UD

21 tidigare ambassadörer gav nyligen uttryck för kritik mot åtalet och mot UD:s agerande en debattartikel i DN. De ifrågasätter hur UD hanterat fallet, och att åtalet vittnar om okunnighet om vilka stora befogenheter en ambassadör har.

– Jag blir förvånad om Anna Lindstedt fälls, säger Ove Bring.

Ingen kommentar

SVT Nyheter har varit i kontakt med åklagaren i målet, Hans Ihrman. Han vill inte bemöta kritiken.

Den senaste gången en ambassadör åtalades för brott mot rikets säkerhet var 1794.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet