Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund. Foto: TT

”Vi måste ta tag i samhällsproblemen”

Uppdaterad
Publicerad

Invandrare ska kunna tjäna en halv miljon kronor under sina första fem år i Sverige utan att betala inkomstskatt. Det föreslår Kristdemokraterna som i dag presenterade tre förslag.

Sänkt inkomstskatt under de första fem åren i Sverige ska öka incitamentet för nyanlända att komma i arbete, menar Kristdemokraterna.

– Det här är ett område där vi inte lyckas tillräckligt bra i dag. Det här är en betydande samhällsfråga, där misslyckanden framför allt drabbar de som flyr till vårt land, säger Göran Hägglund vid en presskonferens i dag.

– Det skapar oro i samhället när man ser att människor inte kommer i arbete och har värdiga boendeförhållanden.

Han understryker att grunden är asylrätten och att Sverige ska vara en fristad undan krig och förföljelse.

– Det här löser inte alla jordens problem. Vi vill inte fälla ner bommar vid landets gränser. Men vi måste gå från skyttegravskrig till en diskussion om hur vi kan lösa de problem som faktiskt finns, säger Hägglund.

”Jobbpolitiken har inte varit tillräcklig”

Arbetslösheten är högre, sysselsättningen är lägre och det finns ett betydande mått av utanförskap för nyanlända, framhåller Hägglund. Sysselsättningen ökar inte lika snabbt som för inrikes födda.

– Alliansens jobbpolitik har haft effekt, men den har inte varit tillräcklig. Det krävs ytterligare reformer, säger Göran Hägglund.

Det nya förslaget om slopad inkomstskatt gör bland annat att deltids- och säsongsarbete blir mycket lönsamt, vilket ska göra att fler får in en fot på arbetsmarkaden. Förslaget beräknas kosta omkring 300 miljoner kronor i skattebortfall, enligt Kristdemokraterna. Satsningen ska finansierinas genom sänkt etableringsersättning för invandrare.

Vill införa tillfälliga uppehållstillstånd

Ett annat förslag är att bara utfärda tillfälliga uppehållstillstånd de första tre åren, i stället för permanenta tillstånd. Om den asylsökande skaffar jobb kan tillståndet bli permanent. Hägglund vill också att Migrationsverket ska snabbehandla asylansökningar från personer vars hemländer ”kan betecknas som säkra”, exempelvis Balkan.

Förslagen handlar inte om att KD anpassar sin politik till Sverigedemokraterna, enligt Hägglund.

– Jag är trött på frågor som börjar och slutar med Sverigedemokraterna och att vi inte kan föra ett samtal om dessa frågor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet