Rickard Söderberg, som twittrar under namnet Gay Tenor, delade på tisdagen den nu raderade tweeten från Adam Davidsson, KDU. Foto: TT/Skärmdump

KDU-politikern om Pride: ”Perversa veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Adam Davidsson, som sitter i förbundsstyrelsen för Kristdemokraternas ungdomsförbund, skrev på Twitter att ”perversa veckan dragit igång i Stockholm” och syftade på Stockholm Pride som inleddes på måndagen. Efter tweeten har han meddelat att han inte kommer att ställa upp för omval. – Han har fått en skarp tillsägelse, säger KDU:s generalsekreterare Fredrik Bergström.

På måndagen inleddes Prideveckan i Stockholm. Samma kväll skrev Adam Davidsson, som är ledamot i förbundsstyrelsen i Kristdemokraternas ungdomsförbund i Skåne, på Twitter:

”Ser i sociala media att perversa veckan dragit igång i Stockholm. Finns det något slags filter för att förskonas från uppdateringar därifrån?”

Tweeten uppmärksammades av operasångaren och debattören Rickard Söderberg som undrade hur Kristdemokraternas ungdomsförbund och Kristdemokraterna skulle ta avstånd från uttalandet.

Rickard Söderbergs tweet på tisdagmorgonen som ifrågasatte det Adam Davidsson skrivit. Foto: Skärmdump/Twitter

LÄS MER: Turbulens i KD när Busch Thor gick pride

– Vi har tagit avstånd och markerat starkt mot det här, vi tycker att det är ett uttalande som inte alls går i linje med vad KDU tycker, säger KDU:s generalsekreterare Fredrik Bergström.

Ber om ursäkt

Under tisdagen tog Adam Davidsson bort sin första tweet och bad om ursäkt om hans uppdatering sårat någon.

– Han har också meddelad valberedningen att han inte ställer upp till omval. Tills dess har jag inte hört någonting annat än att han sitter kvar, säger Fredrik Bergström.

Adam Davidsson kommenterar sin ursprungliga tweet, som raderades under tisdagmorgonen. Foto: Skärmdump/Twitter

”Jag är ledsen om någon blev sårad eller kände sig nedvärderad av gårdagens tweet. Det var verkligen inte min mening.” skriver Adam Davidsson.

Adam Davidsson har skapat rubriker tidigare då han skrev på Twitter att migranter som försöker ta sig över Medelhavet borde bogseras tillbaka. Han skrev då:

1. Låt kustbevakningen bogsera migrantbåtarna i Medelhavet tillbaka dit de kom ifrån.

2. Medfinansiera Ungerns stängsel mot Serbien

Uttalandet fördömdes av partiet centralt, men inte av partiet i Blekinge.

Busch Thor i prideklipp

Under tisdagen medverkade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i en film som twittrades med texten:

”Pride är en viktig manifestation för allas lika värde. Vi måste stå upp för allas lika värde alla dagar. Det är vårt ansvar som medmänniskor”

Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, hänvisar frågor till generalsekreteraren men har tagit avstånd från Adam Davidssons tweet på sociala medier.

Christian Carlsson, förbundsordförande KDU, tar avstånd från tweeten. Foto: Skärmdump/Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.