Kent Ekeroth (SD) anländer till hovrätten. Foto: TT

Kent Ekeroths försvar: ”Vittnet är SD-motståndare”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) handlade i nödvärn när han slog en man i en krogkö förra vintern och ett vittne har färgats av SD-motstånd. Det menar försvaret när misshandelsdomen nu prövas i hovrätten.

I november förra året blev Kent Ekeroth (SD) nekad inträde till en nattklubb i centrala Stockholm. Bilder från en övervakningskamera visar hur han hamnar i bråk på vägen därifrån.

Så säger Ekeroth

Tingsrätten dömde Kent Ekeroth (SD) till ringa misshandel. Ekeroth hävdar att han agerat i nödvärn efter att en person uttalat dödshot och riktat ett slag mot honom när han gick förbi krogkön – en förklaring som tingsrätten alltså inte köpte.

Sex vittnen, bland annat en vakt vid krogen, hördes i tingsrätten och ingen av dem såg eller hörde mer än ett slag. Dödshotet ska heller ingen ha hört.

”Vittnet SD-motståndare”

Men Ekeroths advokat Johan Eriksson ifrågasatte vittnenas trovärdighet när förhandlingarna inleddes i Svea hovrätt i dag.

– Ett av de vittnen som hördes i tingsrätten har en koppling till målsäganden och vittnet är motståndare till SD och Ekeroth, sa han.

Han visade på nytt upp övervakningsfilmen från den aktuella natten, i slow motion och försökte med hjälp av pilar och inzoomningar visa att en av de vakter som vittnat mot Ekeroth i tingsrätten har haft svårt att iaktta det som han uppgav där.

Han visade också upp utskrifter från ett annat förhör där ett av vittnena berättat att han druckit betydligt mer än vad han uppgav i tingsrätten.

Har tagit timeout

Inför tingsrättens dom har partiet uppmanat Ekeroth att lämna riksdagen om domen vinner laga kraft. Han har tagit timeout från riksdagens justitieutskott.

Kent Ekeroth är 35 år (född 1981) och har en utbildning som civilekonom vid Lunds universitet. 

Sedan 2010 har han varit riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Han är bosatt i Lund och hör till Skåne läns norra och östra valkrets.

Uppdrag

  • Ledamot i justitieutskottet – 2010-2012 samt från 2014 
  • Ledamot i skatteutskottet – 2014-nuvarande 
  • Suppleant i utrikesutskottet – 2011-2012 samt 2013-2014 
  • Suppleant i Näringsutskottet  – 2013-2014  
  • Suppleant i EU-nämnden – 2010-2012 samt 2013-2014 
  • Nordiska rådets svenska delegation  – 2014

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtalet mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet