Foto: TT

Kinberg Batra: Budgeten är Löfvens ansvar

Publicerad

Anna Kinberg Batra (M) vill inte spekulera i om SD kommer att rösta för alliansens budget och utlösa regeringskris. Ansvaret för att få igenom budgeten ligger hos statsminister Stefan Löfven, säger hon.

Allianspartierna meddelade som väntat att de kommer att stödja sin egen budget, under dagens korta  sammanträde i finansutskottet.  

– Jag tycker att det är viktigt att hålla det vi har lovat i valrörelsen. Vi har lovat en ekonomisk politik som är bättre för Sverige, den har vi röstat ja till. Nu vann regeringsunderlaget och då har vi anmält en reservation, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.  

Regeringen har uppmanat alliansen att lägga ner sina röster om SD väljer att frångå praxis och rösta för alliansens budget i slutomröstningen. Men Kinberg Batra tycker inte att det är oppositionens ansvar.

– Om regeringen inte får igenom sin budgetproposition i Sveriges riksdag, då är det regeringen som har problem. Stefan Löfven har åtagit sig att regera och styra landet, och då ingår att få igenom sin regeringsproposition, säger hon.

Budgetomröstning

Visa

Riksdagen röstar om budgeten den 3 december.

Först sker en omröstning om Alliansens respektive SD:s budgetmotion.

Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens.

Om SD då röstar för Alliansens budgetmotion i stället för att lägga ned sina röster, faller regeringens budgetförslag.

Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet