Klart: Magdalena Andersson blir Sveriges nästa statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Efter tuffa förhandlingar in i det sista står det nu klart att Sverige fått en ny statsminister.

Vänsterpartiet och Centerpartiet har släppt fram Magdalena Andersson (S), som blir Sveriges första kvinna på posten.

Klockan 9 på onsdagsmorgonen samlades alla ledamöter i riksdagens kammare för att avgöra S-ledaren Magdalena Anderssons öde. En timme och flera anföranden senare stod det klart att färre än 175 ledamöter röstat rött och att Sverige fått sin 34:e statsminister.

Det var en märkbart rörd S-ledare som tog emot beskedet.

Regeringskrisen vintern 2021

– Jag är redo att leda en regering som gör det som krävs, sa hon under en pressträff efter omröstningen.

Att högeroppositionens budgetförslag ser ut att samla flest röster under eftermiddagens omröstning ändrar inte det, meddelar hon.

– Jag bedömer att jag kan styra landet med den.

– Jag har blivit framröstad till Sveriges första kvinnliga statsminister och vet vad det betyder för flickor i vårt land.

C och V avgjorde

Både Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) bekräftade att deras partier kommer att släppa fram Andersson under sina anföranden före omröstningen.

– Sverige kan nu få sin första kvinnliga statsminister. Det som aldrig funnits när jag växte upp kommer för min dotter nu kunna bli en självklarhet, sa V-ledaren.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade rött, vilket innebär att S-ledaren klarade omröstningen med minsta möjliga marginal. En röst. 174 ledamöter röstade emot henne.

– Sverige behöver en liberal borgerlig regering som kan tala med alla partier, sa Liberalernas gruppledare Johan Pehrson.

Förhandlingar in i det sista

Talmannen Andreas Norlén valde att nominera Magdalena Andersson som statsminister i måndags, trots att hon ännu inte hade tillräckligt stöd för att bilda regering. Förhandlingarna med Nooshi Dadgostar (V) hade låst sig, och löstes först under tisdagskvällen – mindre än ett dygn innan omröstningen.

Efter det meddelade Annie Lööf (C) under onsdagsmorgonen att Centerparitet står fast vid sitt tidigare besked om att de kommer att släppa fram S-ledaren i statsministeromröstningen. Men att hon anser att S gjort en vänstersväng i och med överenskommelsen med V och att hennes parti inte kommer att rösta på regeringens budgetförslag, utan sitt egna, i eftermiddag.

– Vi bedömer att innehållet i budgeten inte är tillräckligt bra, säger hon.

Det innebär troligtvis att M/SD/KD-budgeten får flest röster vid omröstningen, vilket i sin tur gör att regeringen kommer att regera med oppositionens budget.

Just nu pågår budgetdebatt i riksdagen – Följ den direkt hos SVT Forum

Resultatet i omröstningen i riksdagen

117 ja 

174 nej 

57 avstår

1 frånvarande

Eftersom att mindre än 175 riksdagsledamöter röstade nej går förslaget igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskrisen vintern 2021

Mer i ämnet