Greta Thunberg Foto: Mstyslav Chernov/TT

Klimatmötet flyttat – Thunberg letar ny skjuts över Atlanten

Uppdaterad
Publicerad

FN:s klimatmöte COP25 flyttas till från Chile till Spanien. Därför ber nu Greta Thunberg om hjälp att ta sig över Atlanten hem till Europa för att kunna delta i mötet.

På grund av de politiska oroligheterna i Chile ställdes FN:s klimatmöte COP25 i Santiago in med kort varsel här om dagen. Nu har Spanien tagit på sig att stå som värdland och COP25-mötet kommer istället att hållas i Madrid.

Att mötet flyttats innebär komplikationer för Sveriges mest välkända miljöaktivist, Greta Thunberg. Hon skulle delta i mötet, men nu befinner hon sig plötsligt på fel sida av Atlanten. Hon fick mycket uppmärksamhet när hon seglade sträckningen från Europa till USA för att undvika att behöva flyga. Nu ber hon om skjuts tillbaka i en tweet.

Hon skriver att: ”Eftersom COP25 officiellt har flyttats från Santiago till Madrid, så behöver jag hjälp. Det verkar som att jag rest ett halvt varv runt jorden, fast åt fel håll. Nu behöver jag hitta ett sätt att ta mig tillbaka över Atlanten i november… Om någon kan hjälpa mig att hitta ett transportmedel så är jag väldigt tacksam.”

Hennes resa över Atlanten gjorde hon på tävlingsbåten Malizia II. Det tog cirka två veckor.

Inga besked om och hur ministern tar sig till Madrid

Sveriges Miljö- och klimatminister Isabella Lövin ska närvara vid mötet. När Chile meddelade att de ställde in mötet sa hon till att Expressen att hon ansåg att det var viktigt att COP25 blev av. Dagens besked är därför välkommet.

Hon säger i en skriftlig kommentar till SVT att: ”Det är bra att det kunde lösas så snabbt så att det inte behöver råda tvivel om att förhandlingarna om Parisavtalets ramverk ska kunna slutföras i år. Det är mycket välkommet att Spanien stiger fram för att ta på sig värdskapet. Jag avvaktar fortfarande information om vilken form mötet kommer ta men det är mycket positivt att det nu kommer kunna genomföras.”

SVT har ställt frågan om hur Isabella Lövin ska ta sig ner till mötet i Madrid, men det kan hennes presstab inte svara på ännu.

COP25 kommer att hållas i Madrid mellan den 2 och 13 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer