Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Almedalschef ”stridslysten” efter knivdådet i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens dödliga knivattack på psykiatrikern Ing-Marie Wieselgren kommenterar polisen inte vad den misstänkta gärningsmannen har sagt i förhör. Samtidigt säger Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre att de mottagit ett stort antal uppmaningar att inte låta sig avskräckas från att fortsatt hålla i politikerveckan.

– Att vi får inte lov att ge upp denna demokratiska mötesplatsen. Jag känner mig faktiskt stridslysten just nu, säger hon till Morgonstudion i SVT.

På torsdagsmorgonen sa polisen att de inte kan uttala sig om vad den 33-åriga man som sitter anhållen misstänkt för mord har sagt i förhör. Utredningen fortsätter.

– Det är för tidigt att uttala sig om motiv. Det är mindre än ett dygn sedan brottet inträffade. Under gårdagskvällen och natten har den tekniska utredningen slutförts, säger Gotlands polisområdeschef Fredrik Persson till Morgonstudion.

Knivdådet i Almedalen

– Vi har hållit kompletterande förhör och arbetar fortfarande med utredningsåtgärder som att samla in bildmaterial och analysera utredningsmaterialet.

Oklart om dådet var planerat

Frågan har ställts om gärningsmannen planerat att attackera just Ing-Marie Wieselgren.

– Det är precis samma där att det är för tidigt att uttala sig om. Innan vi har sammanställt och analyserat de uppgifter vi har inhämtat hittills väljer vi att inte kommentera, säger Fredrik Persson

Polisen vill inte svara på om man haft tillgång till eller felbedömt underrättelser som kunde ha satt stopp för attacken. Ej heller på frågan om hur en man som, enligt uppgifter till bland andra SVT, varit öppen med sina nazistiska sympatier och kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), kunde gå omkring öppet beväpnad med kniv.

– Också det kommer vi att analysera. Hur det kunde hända, säger Fredrik Persson.

Hotbilden

– Inför kommande arrangemangen har vi gjort bedömningen att vi förändrar inte hotbilden, säger Fredrik Persson.

– Vi har god samverkan med underättelsedelen, med arrangörer och värdar och med säkerhetspolisen.

Både Mia Stuhre och regiondirektören Peter Lindvall säger att de känner sig trygga inför den kommande dagen.

– Med all respekt för det som har hänt fortsätter vi idag, men det kommer säkert bli en dämpad stämning, säger Peter Lindvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gotlands polisområdeschef Fredrik Persson om det senaste i utredningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet