Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det händer härnäst – Mats Knutson svarar på tre frågor om valresultatet. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Knutson: ”Nu går regeringsbildningen in i en mer formell fas”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är i princip alla röster räknade och Socialdemokraternas Magdalena Andersson har avgått som statsminister. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson förklarar vilka politiska förhandlingar som väntar på högersidan – och hur lång tid regeringsbildningen kan komma att ta.

– Nu går regeringsbildningen in i en mer formell fas. På torsdag lämnar Magdalena Andersson in sin avskedsansökan och därefter är det rimligt att anta att talmannen ger Ulf Kristersson uppdraget att söka möjligheter för att bilda en ny regering, säger Knutson.

Vid riksdagsvalet 2018 tog det 134 dagar innan en färdig regering stod klar. Det generella snittet i Sverige – om man ser till samtliga val – är 19 dagar. Kommer de svåra frågorna som måste lösas partierna emellan dra ut på processen, eller kan Kristersson pussla ihop en ny regering inom snittramen?

Mats Knutson diskuterar frågan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet