Mats Knutson, kommentator Foto: SVT

Knutson: Ny spricka i alliansens fasad

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mats Knutson om Folkpartiets utspel.

Jan Björklunds kritik mot differentierade avgifter till A-kassan underminerar också trovärdigheten för regeringens arbetsmarknadspolitik. Så sent som 2007 genomförde den borgerliga regeringen en rad förändringar av arbetsmarknadspolitiken.

Under hård kritik infördes bl a differentierade medlemsavgifter till a-kassan. Hundratusentals människor lämnade facket när avgifterna till fack och a-kassa upplevdes som för höga. Men regeringen stod på sig och hävdade bland annat att det var en väg mot en bättre lönebildning. De nya avgifterna beskrevs som en viktig del i regeringens arbetslinje.

Vänder kappan

Trots kritiken har regeringen hela tiden försvarat den här förändringen som nödvändig. Ända fram till nu. Folkpartiets kovändning idag visar att partiet nu gör en helt annan bedömning av reformen, trots att det bara gått några år sedan den infördes.

Frågan man då ställer sig är förstås hur genomtänkt denna reform var från början. Folkpartiets helomvändning innebär också att partiet nu riktar samma kritik mot det nuvarande systemet som exempelvis Socialdemokraterna.

Ensam försvarare av regeringens politik i den här frågan blir då arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, sedan företrädare för både Centerpartiet och Kristdemokraterna ställt sig på Folkpartiets sida.

Spricka i regeringen

Den här interna sprickan i regeringen riskerar att bli besvärlig i kommande debatter eftersom den rör ett viktigt politikområde som dessutom är under ständig kritik från de politiska motståndarna. Frågan är hur länge Moderaterna i regeringen orkar stå emot.

Ska Fredrik Reinfeldt i kommande debatter försvara a-kasseavgifterna gentemot både Björklund och S-ledaren Stefan Löfven eller kommer hela regeringen inom kort att ändra politik i den här frågan?

Folkpartiet vill också ha en obligatorisk a-kassa, ökade möjligheter till undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar och ett kraftigt höjt tak i a-kassan. Att nå någon form av konsensus kring dessa förslag ens i den borgerliga regeringen ser ut att vara svårt.

Moderaterna är klart skeptiska till en obligatorisk a-kassa, säger blankt nej till ändrade turordningsregler och har hittills inte visat något som helst intresse för höjt tak i a-kassan.

Folkpartiets förslag om höjda ersättningtstak är för övrigt mer generöst än det Socialdemokraterna lagt fram i riksdagen, vilket lär göra det svårt för Jan Björklund att anklaga Socialdemokraterna för ”bidragspolitik”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet