Kriminolog: Fel uppfattning att antalet brott ökar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem svenskar är av uppfattningen att brottsligheten i landet förvärrats de senaste tre åren, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste trygghetsmätning. Den bilden är väntad – men också felaktig, enligt kriminologen Manne Gerell.

– Folk tror alltid att det är så här, säger han.

Av cirka 74 000 personer i åldrarna 16-84 år svarade 80 procent att de tror att brottsligheten i Sverige har ökat kraftigt eller något under de senaste tre åren. Siffran utgör en marginell minskning från i fjol, då 81 procent av de tillfrågade gav samma svar.

Samtidigt visar samma undersökning att antalet upplevda brott minskat, jämfört med i fjol. 20,2 procent av befolkningen uppger att de under 2020 utsattes för brott mot enskild person, jämfört med 22,6 procent året innan.

”Allmänheten har fel”

Manne Gerell, som är kriminolog vid Malmö universitet, är inte förvånad över att bilderna av brottsutvecklingen skiljer sig åt.

– Man kan inte säga att de som tror att brottsligheten ökat har rätt, men vi hade ett rekordår för skjutningar förra året. Det är en typ av brott som blir väldigt uppmärksammade och kan få folk att uppleva att brottsligheten skenar, säger han.

Gerell nämner också andra händelser, som de uppmärksammade ungdomsrånen, som en bidragande faktor till den felaktiga uppfattningen. I grund och botten är dock Brås resultat bara ytterligare ett exempel på en etablerad sanning som funnits i årtionden, menar han.

– Folk tror alltid att det är så här, vare sig det handlar om Sverige, USA, Italien, eller England. Det finns alltid en stor majoritet som år ut och år in tror att brottsligheten ökar, oavsett om den faktiskt ökar eller minskar. Det är hela tiden så, allmänheten har fel.

”Det var bättre förr”

Att allmänheten tenderar att överskatta brottsutvecklingen gjorde sig bland annat tydligt i början av 2000-talet. Brottsligheten minskade då tydligt i många länder, samtidigt som uppfattningen hos allmänheten fanns kvar. Exakt varför det är så är dock svårt att svara på, säger Gerell.

– En aspekt är säkert att ”det var bättre förr”. Man är nostalgisk och kommer ihåg sin barndom som guld och gröna skogar. En annan aspekt kan vara förändrade medievanor, sociala medier och liknande som riktar sökljuset mer mot uppmärksammade brott, säger Manne Gerell.

Minskningen av brottslighet under 2020 är till stora delar en konsekvens av pandemin, enligt Manne Gerell. Men vad händer när samhällen öppnar upp igen? Hör kriminologen berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.