”Människor som är idépolitiskt och idéhistoriskt intresserade ser deras bekymrande historia”, säger Ulf Kristersson (M) om Sverigedemokraterna. Foto: Magnus Andersson/TT

Kristersson: SD har rötter som är obehagliga

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen frågades Moderatledaren Ulf Kristersson ut i Sveriges Radio. Han pressades då om regeringsbildningen och samarbetet med Sverigedemokraterna.

– De har rötter som är obehagliga, precis som Vänsterpartiet, sa Kristersson i P1-morgon.

I den första av Ekots partiledarutfrågningar inför valet frågades Ulf Kristersson ut om vilken politik han vill driva om högeroppositionen vinner riksdagsvalet – och hur han ser på SD.

SR: I början av sommaren skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof en uppmärksammad sak. Det var en bild av en beslöjad kvinna i folkdräkt, om det skrev han ”en omöjlig kombination och en våldtäkt på Sverige och de värderingar som råder i vårt land”. Vad spelar sådana uttalanden för roll för dig när du ska samarbeta med detta parti?

Val 2022

– Man har ett ansvar som ledande politiker att uttrycka sig på ett korrekt sätt, på ett värdigt, respektfullt sätt. Jag tycker att de ibland säger sådana saker som inte tyder på det, svarade Ulf Kristersson.

Han sa vidare att man ”måste se till sakfrågorna”.

– Vi har haft en lång tid i svensk politik där vi inte lyckats prata med varandra i konkreta sakfrågor och därför inte lyckats lösa konkreta problem. Så kan man inte ha det i längden.

”Gör upp med sin historia”

I mitten av juli släpptes första delen av Sverigedemokraternas vitbok, där det slogs fast att de som grundade partiet kom från rasistiska och nazistiska sammanhang.

Kristersson fick frågan om han anser att partiet har gjort upp med sitt förflutna.

– Den frågan måste ställas till dem. Den är för tidig att besvara. Jag konstaterar att de har en förfärlig historia. De är förvisso inte ensamma om det i svensk politik, men de har rötter som är obehagliga, precis som Vänsterpartiet. De gjorde upp med sin historia på 90-talet.

– Det finns flera partier som har förfärliga rötter, det ska man ta på allvar. Jag är en liberal person, jag tar det på allvar. Jag tar också fasta på att de (SD) nu gör upp med sin historia, vill göra upp med sin histora. Sen får framtiden och de själva bevisa att de verkligen lyckas med det.

Efter uttalandet riktar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi hård kritik mot M-ledaren, i ett inlägg på Twitter.

”Fruktansvärt att höra Ulf Kristersson vifta bort Jomshofs uttalanden i P1. Det de nya gamla moderaterna inte förstår är att rasism är en sakfråga som drabbar människor i Sverige i varje dag. Och när man legitimerar rasismen får det konsekvenser.”

Ulf Kristersson ville inte heller ge besked om Liberalerna ska få sitta i en regering ledd av honom efter valet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 15 juli släpptes den första delen av SD:s vitbok, Martin Kinnunen är projektledare hos partiet för vitboken. Foto: Pontus Stark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet