Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen rör Strängnäs – så sade Foxtrot-ledaren Rawa Majid. Men nu verkar gängvåldet ha kommit till statsministerns hemstad. Hör vad han och andra Strängnäsbor tänker om ”Fox city” i klippet. Foto: Anders Wiklund/TT/Iman Tahbaz/SVT

Oro efter sprängdåd i Kristerssons Strängnäs: ”Vi är inte Fox city”

Uppdaterad
Publicerad

”Strängnäs – dynamisk idyll”. Så lyder den sörmländska kommunens slogan. Men statsministerns hemstad har hamnat i rampljuset av helt fel anledningar det senaste året.

Ett hotfullt meddelande pekade ut staden som en knutpunkt för gängkriminalitet.

Se reportaget om Strängnäs – ”Fox city” i videon ovan.

– Det är min hemstad. Jag tänker som nästan alla andra. När det kommer så nära så blir det väldigt påtagligt. Nu har jag också fått uppleva det och det är en nyttig påminnelse, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsministerns bostad ligger bara knappt två kilometer från platsen där det stora narkotikabeslaget gjordes och en ledargestalt i Foxtrotnätverket, och den så kallade ”Greven” är skriven på en adress några hundra meter från statsministerns hem.

Se reportaget om Strängnäs – Fox city i videospelaren ovan.

FAKTA: Strängnäs och Foxtrotnätverket

I mars 2023 hittades över 100 kilo narkotika vid husrannsakan på en industrifastighet i Strängnäs. Totalt hade narkotikan ett gatuvärde av över 32 miljoner kronor, enligt polisen.

Fem personer dömdes senare för inblandning i knarkhärvan och flera av dem kan kopplas till Foxtrotnätverket.

Den så kallade “Greven” som pekats ut som en av ledarfigurerna i Foxtrotnätverket har i flera år varit bosatt i Strängnäs. Han dömdes förra året till ett flerårigt fängelsestraff för inblandning i ett annat stort narkotikamål. För tillfället är han skriven på en adress bara några hundra meter från statsministerns bostad i Strängnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet