Kritik mot hur Försvarsmakten stoppar utbyggnad av vindkraft till havs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ser stor potential i att bygga vindkraft till havs. Men bland annat Försvarsmakten stoppar många ansökningar om mer havsvindkraft. Nu växer kritiken mot myndigheten.

– Försvaret kan inte bara sätta sig på bakhasorna och säga nej, säger före detta moderata försvarsministern Mikael Odenberg, som även har varit generaldirektör för Svenska kraftnät.

Energiomställningen kräver stora mängder el och regeringen ser potential i att bygga ut den havsbaserade vindkraften. Men till havs finns flera intressen som sätter stopp för ansökningar om att bygga mer vindkraft. En av dem är Försvarsmakten.

– Det stämmer att vi oftare säger nej till vindkraft till havs jämfört med på land. Det beror på att den havsbaserade vindkraften i vissa fall har en negativ inverkan på vår förmåga att försvara Sverige, säger Johan Svensson, Försvarsmaktens produktionschef.

Mikael Odenberg vill se en mer välvillig inställning från försvaret.

– Man behöver ha en mer proaktiv attityd och hjälpa Sverige att förverkliga de politiska ambitioner som finns på energiområdet, säger Odenberg, som i dag är styrelseordförande i Sustainable Energy Solutions, ett företag som arbetar med energilagring.

”Nådde inte hela vägen”

I december 2019 presenterade Havs- och vattenmyndigheten Sveriges första havsplaner med möjliga områden för utbyggnad av vindkraft. Bedömningen är att en utbyggnad på områdena kan ge cirka 30 TWh årligen. Men myndigheten hade hoppats på mer än så.

– Vår ambition var att ta fram områden för 50 TWh men vi nådde inte hela vägen fram. Det beror på konflikter med andra intressen som höga naturvärden och på totalförsvaret, säger Joacim Johannesson, utredare på enheten för havsplanering på Havs- och vattenmyndigheten.

”Tror staten måste göra ett bättre jobb”

I två regleringsbrev har Försvarsmakten fått i uppdrag att förbättra dialogen med vindkraftsprojektörer och ta lärdom av andra länder där utbyggnaden till havs fungerat bättre. Försvarsmakten har lovat att titta vidare på det här, men menar att dialogen primärt bör ske på en övergripande planeringsnivå snarare än i enskilda projekt. 

– Jag tror att staten på totalnivå måste göra ett bättre jobb för att utkristallisera vad som är den optimala lösningen för Sverige, säger Johan Svensson.

Även Havs- och vattenmyndigheten menar att regeringen borde se över dagens system.

– Exempelvis att staten pekar ut vilka områden i ekonomisk zoon för havsbaserad vindkraft. I en sån process kan man hantera de här konflikterna på ett bättre och enklare sätt tror vi, säger Joacim Johannesson.

Energiminister Khashayar Farmanbar skriver i en kommentar till SVT att ”de nationella havsplanerna ligger på miljödepartementets bord där beredning pågår. Jag kan därför inte uttala mig om dem i nuläget”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.