Från Vänster: Ulrika Carlsson (C), Erik Bengtzboe (M), Stefan Jakobsson (SD) Foto: TT

Kritik mot S-förslag om att förbjuda religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av partierna i oppositionen riktar kritik mot Socialdemokraternas förslag om att förbjuda religiösa friskolor.

– Det man undrar över är ju vad Socialdemokraterna är ute efter. Vill man att alla friskolor på sikt ska försvinna, säger Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister Anna Ekströms (S) förslag om att förbjuda religiösa friskolor har genererat stark kritik från allianspartierna och Sverigedemokraterna.

M: ”Slår in öppna dörrar”

– Vi har problem med att vissa religiösa skolor, i strid med svensk lag, har haft konfessionella inslag. Men det Socialdemokraterna gör här i dag är att slå in öppna dörrar för att dölja att man inte klarar av att sköta tillsynen, säger Erik Bengtzboe, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.

– De problem vi sett med exempelvis könsuppdelad undervisning löser man inte genom att förbjuda skolavslutningar i kyrkan utan genom att se till att de lagar och regler som finns efterlevs, fortsätter han.

C: ”Viktigt att det finns en valfrihet”

Centerpartiet ifrågasätter om Socialdemokraterna överhuvudtaget vill se friskolor i Sverige i ett långsiktigt perspektiv.

– Det man undrar är ju vad Socialdemokraterna är ute efter. Först siktar man in sig på aktiebolagen och nu de religiösa friskolorna. Vill man att alla friskolor på sikt ska försvinna och att kommunen ska vara huvudman för alla, säger Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson Centerpartiet.

Hon påpekar att Centerpartiet motsätter sig ett förbud av religiösa skolor och att skolor måste kunna ha olika huvudmän.

– För oss är det väldigt viktigt att det finns en valfrihet men också en fungerande tillsyn. Att vi har höga kvalitetskrav på alla skolor oavsett huvudman, säger hon.

KD: ”Fel att dra alla över en kam”

Även Kristdemokraterna stämmer in i kritiken och anser att Socialdemokraternas förslag riskerar att slå för brett.

– Jag tycker att det är helt fel att dra alla över en kam. Det finns många kristna friskolor som har en väldigt bra verksamhet som erbjuder en skolmiljö som i många fall passar bättre än den kommunala verksamheten. Den valfriheten för barn och föräldrar vill vi värna, säger Andreas Karlsson, gruppledare i riksdagen för Kristdemokraterna.

Han betonar samtidigt vikten av tillsyn över de skolor som inte lever upp till reglerna. 

– I de fall där det brister och där skolorna inte följer svensk läroplan måste det finnas en tillsyn. Och där måste skolorna kunna stängas, säger han.

SD: ”Att förbjuda väl fungerande skolor är ett skämt”

Sverigedemokraterna har själva föreslagit att Skolinspektionen inför nya regler om tillstånd och tillsyn för religiösa friskolor och förespråkar ett stopp för nyetablering av nya religiösa friskolor fram till dess att sådana regler är på plats.

Men man är kritisk mot Socialdemokraternas förslag som man anser riskerar att drabba väl fungerande skolor.

– Många av Sveriges religiösa friskolor befinner sig i topp 100 av skolor när vi pratar om betyg och hur de lyckas i de nationella proven. Att förbjuda väl fungerande skolor för att några få inte sköter sig och inte följer att utbildningen skall grundas på icke-konfessionell grund, är ett skämt. Då kanske vi skall förbjuda bilar för att några få krockar, säger Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

V: ”Har i flera år lagt förslag om att sätta stopp för konfessionella inslag”

Till skillnad från övriga partier förhåller sig Vänsterpartiet försiktigt positivt men vill se förslaget i sin helhet innan man kommenterar det ytterligare.

– Vänsterpartiet har i flera år lagt förslag och motioner om att sätta stopp för konfessionella inslag i skolan oavsett skolform, samtidigt som barnens rätt att utöva religion ska respekteras. Vi vill se en jämlik skola där elever med olika bakgrunder möts. Då krävs bl.a. stopp på vinstjakten och andra segregerande friskolor, samt att staten tar över huvudmannaskapet för den svenska skolan, säger partiets skolpolitiske talesperson Daniel Riazat.

L: ”Enklaste steget är att inte tillåta några nyetableringar”

Liberalerna vill bara förbjuda nya religiösa friskolor.

– Det första och enklaste steget är att inte tillåta några nyetableringar. Sedan måste man titta på de skolor som finns. Jag tycker att man ska ha en mycket, mycket sträng granskning och vara beredd att dra in tillstånd för dem som gör övertramp, säger Liberalernas ledare Jan Björklund, till TT.

En lagstiftning måste gälla lika för alla religioner, men Björklund är tydlig med vilka religiösa friskolor han ser som ett problem.

– Den tillväxt som nu sker av nya religiösa friskolor handlar om islamiska friskolor i våra förorter och de vänder sig till de barn som mest av allt behöver integreras i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.