VD:n för kritiserade företaget Dialect avgår

Uppdaterad
Publicerad

VD:n för kritiserade telefonkedjan Dialect avgår med omedelbar verkan. Det sker efter att SVT Nyheter i flera reportage granskat bolagets försäljningsmetoder. Men företaget vill inte kommentera om det finns något samband med kritiken mot bolaget.
– Han avgår på egen begäran, det är den information jag har, säger Dialects presskontakt Gabriella Winnberg.

Dialect har en rikstäckande kedja av butiker och bedriver en omfattande telefonförsäljning av abonnemang åt både Telia och Telenor.

De gångna veckorna har SVT Nyheter i flera reportage berättat hur bolaget knutit upp äldre företagare på telefonabonnemang och produkter de inte velat ha.

LÄS MER: Flera småföretagre lurade av telefonförsäljarna

När SVT i början av maj berättade om en företagare i 70-årsåldern som fått en hel rad abonnemang, telefoner och surfplattor, så hävdade Dialects VD John Rydberg att det handlade om ett beklagligt undantag.

– Det är den mänskliga faktorn, sa han och uppgav att säljaren fått en varning.

SVT kunde dock i förra veckan berätta om flera ytterligare fall med ett liknande upplägg och olika säljare. Bland annat om 74-årige Bertil Håkansson i Nossebro som fått 33 abonnemang och två lastpallar med prylar som han inte ville ha från Dialect.

LÄS MER: 74-årige Bertil har 56 abonnemang

Genomför revision

Bolaget har tagit avstånd från sitt agerande även i dessa nya fall, och presskontakten Gabriella Winnberg har uppgett för SVT Nyheter att man just nu genomför en omfattande internrevision.

SVT Nyheter har sedan början av förra veckan bett både Dialect och Telia om nya intervjuer utan att få något besked.

Gabriella Winnberg säger sig inte känna till om det finns något samband mellan kritiken och John Rydbergs plötsliga avhopp från chefsstolen.

John Rydberg har varit VD för Dialect sedan 2013, då han rekryterades från Telia Sonera. VD-posten tas nu över av Bodil Prising.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Dialect

Mer i ämnet