Foto: TT/SVT

Flera småföretagare lurade av Dialects säljare

Uppdaterad
Publicerad
Dialect var tydliga med att det var ett beklagligt undantag när den äldre företagaren fick abonnemang och prylar han inte behövde. Men SVT Nyheter har kontaktats av en rad kunder som ger en annan bild. Nu tar Dialect avstånd från flera av sina egna affärer.

I början av maj berättade SVT Nyheter om en småföretagare i 70-årsåldern som telefonförsäljare från Dialect fått att köpa mer än tio telefonabonnemang och en rad prylar som han inte behövde. 

LÄS MER: Fick fakturor på 10.000 kronor

Dialects vd John Rydberg bad om ursäkt och förklarade att affären aldrig borde ägt rum. Han sa att den inblandade säljaren fått en varning och intygade att det inträffade inte återspeglade Dialects företagskultur.

– Det är inte ett systemfel utan den mänskliga faktorn, sa John Rydberg.

Men efter reportaget har SVT kontaktats av en rad andra kunder som känt sig lurade på liknande sätt: Säljsamtal som lovat minskade kostnader men i stället resulterat i dyra räkningar och prylar som man inte behöver.

LÄS MER: 74-årige Bertil har 56 abonnemang

32.000 kronor

Eva Götharson i Karlskrona beskriver hur hennes 67-årige pappa, sjuk i depression och begynnande demens, fått hem en låda med överraskande innehåll.

– Det var två datorer, läsplattor och telefoner. Han har sammanlagt fått betala över 32.000 kronor för saker han inte använder. Det känns väldigt fel.

LÄS MER: Sålde onödig service till 100-åring

Småföretagaren Tomas Hilding i Malmö hade just genomgått en cancerbehandling när Dialects säljare ringde, och beskriver det själv som att han inte var riktigt klar i huvudet. Han har nu ställt upp kartongerna, med bland annat fem olika högtalare, på ett skåp i lägenheten.

– Man är både förbannad och skamsen för att man gått på en sån här grej.

Både Tomas och andra småföretagare som hört av sig till SVT Nyheter menar att Dialects agerande upprepats gång på gång, av olika säljare vid olika tidpunkter.

LÄS MER: Ministern: ”Ingå inga avtal på telefon”

”Borde inte gjorts”

Dialect tillbakavisar dock att det skulle handla om ett systematiskt agerande. 

Bolaget ställer inte upp på någon ny intervju men skriver i mejl att man ”ser dock ingen systematik eller mönster i den interna revision vi nu gör”.

LÄS MER: Förlängde mobilabonnemanget – fick varor för 30.000 kronor

Dialects tillförordnade marknadskommunikationschef Gabriella Winnberg intygar samtidigt att ”varje missnöjd kund är givetvis en för mycket” och skriver att ”även i flera av de fall SVT nu refererar till borde heller ingen affär gjorts”.

Hon uppger att Dialect alltid försöker hitta en lösning när kunder är missnöjda, och kommer nu att kontakta ”de kunder där vi inte redan har löst problemet”.

Har du erfarenhet av Dialect eller andra telebolag? Kontakta SVT:s reporter.

LÄS MER: ”Fick listor på äldre att ringa”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Dialect

Mer i ämnet