Foto: SVT

”Kungen blir inte arg utan anledning”

Uppdaterad
Publicerad

Hovets informationschef Bertil Ternert är inte helt nöjd med hur kungen hanterade intervjun med SVT – men försvarar ändå utbrottet.

– Man kan diskutera hur han skötte det här, säger hovets informationschef Bertil Ternert till Gomorron Sverige.

När SVT:s reporter fick en stund med Kungen vid Stenhammar slott tog han tillfället i akt. Reportern frågade Kungen varför skattepengar delvis fått finansiera renoveringen av slottet trots att det står i testamentet att kungen själv ska betala. Då ilsknade monarken till och svor framför öppen kamera.

– Ibland kan man tycka att de svenska medierna har en väldigt tuff vinkling när man möter kungen. Det kan han vara lite oförberedd på, säger Bertil Ternert.

”Har en egen vilja”

Enligt informationschefen hade man i förväg kommit överens med kungen om att det var ekonomichef Jan Lindman som skulle svara på frågor kring slottet Stenhammar. Men när SVT:s reporter träffade kungen valde han ändå att svara på frågor.

Kungen tycker inte om att styras av andra säger Bertil Ternet och därför tar han ibland situationen i egna händer. Något informationschefen har erfarenhet av, efter att ha jobbat med flera befälhavare och verkställande direktörer.

– De har en egen vilja och de blir arga, säger han.

Trodde att han skulle få beröm

PR-experten Niclas Lövqvist har tidigare kritiserat kungen och menat att beteendet i intervjun är ett skolexempel på hur man inte ska hantera medier. En person i kungens position borde inte, enligt Niclas Lövqvist, låta sig bli provocerad av reportern.

Bertil Ternert håller med om det, men menar att kungen blev överraskad av reporterns tuffa frågor.

– Kungen berättade för mig att han mötte reportern i tron att han skulle få någon form av positiv respons.

Trots att Bertil Ternet inte är nöjd med hur Kungen skötte intervjun vid Stenhammar slott försvarar han utbrottet med att kungen ofta blir provocerad av svenska medier.

– Kungen blir inte arg utan anledning, säger han till Gomorron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungen och Stenhammar

Mer i ämnet