Foto: SVT

25 år sedan grunge-ikonen Kurt Cobain dog

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 25 år sedan Nirvanas frontmedlem Kurt Cobain dog. 27 år gammal tog artisten sitt eget liv.

Bandets största hit ”Smells Like Teen Spirit” har spelats över 900 000 000 gånger på Youtube.

– Denna låt satte ord på mycket som folk kände och fångade upp så mycket av det som hände under den tiden. Den går dessutom att översätta i så mycket annat som hänt senare, säger Per Sinding-Larsen.

Ville inte ta någon plats

Nirvana blev musikaliska ikoner genom att ifrågasätta gällande världsordningen. Kurt Cobain jobbade hela sitt liv aktivt genom att prata i intervjuer och skriva låtar mot sexism, mot rasism, mot kvinnovåld, mot homofobi och för en annan värld.

– Han blev ofrivilligt en generationsröst för den här världen som inte var självklar i början av 1990-talet, säger Per Sinding-Larsen

– Kurt Cobain ville inte ta någon plats. Han ville bara verka i musiken och inte synas som han gjorde. Han hade nog inte klarat det här Instagramsamhället vi har i dag, säger Per Sinding-Larsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.