Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Foto: TT

L: Inför förskoleplikt för bättre svenska

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet siktar L in sig på skolan, fler poliser, utbyggd kärnkraft och bättre integration.

L:s partiledare Johan Pehrson presenterar partiets valmanifest på Bredängsskolan i Stockholm. Logiskt, eftersom många av förslagen handlar om partiets hjärtefråga skolan.

I manifestet finns flera redan kända förslag, som minst 1 000 nya speciallärare, bättre villkor för lärare och mer ordning och studiero i klassrummet. Men också ett nytt förslag om förskoleplikt för barn som inte kan tillräckligt bra svenska.

– Är språkutvecklingen bristfällig så vill vi att man med kraft ska erbjuda deltagande i språkförskolor, säger Johan Pehrson på en presskonferens.

Utanförskap

Redan i dag får många 2,5-åringar sin språkutveckling bedömd av BVC. Enligt förslaget ska det besöket vara obligatoriskt för föräldrar vars barn inte är inskrivna i förskolan. Och om barnen ligger efter i språkutvecklingen ska det vara föräldrarnas ansvar att skriva in dem i förskolan.

– Utan svenska är det väldigt svårt att klara sig i Sverige, man riskerar att dras in i utanförskap, säger Pehrson.

Skärpta straff

Andra förslag i valmanifestet handlar om fler och bättre betalda poliser och om att bryta brottsligheten tidigt. Till exempel vill L att socialtjänsten ska kunna tvinga familjer till fler insatser, att nationella hembesöksprogram från socialtjänsten införs för nyblivna förstagångsföräldrar i utsatta områden och att fler barn som begår grova brott ska kunna omhändertas och flyttas. Skärpta straff mot hedersrelaterad brottslighet ligger också på agendan.

– Vi vill fortsätta satsningar mot hedersförtryck, säger L:s jämställdhetspolitiska talesperson Gulan Avci.

En annan huvudpunkt är energin. Sedan tidigare driver partiet att kärnkraften ska byggas ut med nya reaktorer på fler ställen och nyligen presenterades förslag om sänkt elmoms och elskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.